Vakantie annuleren: krijg je de kosten terug?

Gepubliceerd op 09 juli 2024

Reizen

Heb je jouw vakantie voor deze zomer al geboekt? Met de reis in het vooruitzicht dek je met een reisverzekering de risico’s tijdens je vakantie af. Maar wat als je plotseling en onvoorzien niet op reis kunt of halverwege naar huis moet? Met een annuleringsverzekering kun je (een deel van) de kosten terugkrijgen. In welke gevallen kun je aanspraak maken op je annuleringsverzekering?

Wacht niet te lang met afsluiten

Over het algemeen moet je een annuleringsverzekering direct na het boeken van de reis afsluiten. Verzekeraars hanteren hiervoor maximumtermijnen van zeven tot veertien dagen. Dit is om te voorkomen dat je kort voor de reis nog snel een annuleringsverzekering afsluit vanwege bijvoorbeeld een ziek geworden familielid en je de schade dus eigenlijk al verwacht.

Heb je nog geen annuleringsverzekering geregeld bij het boeken van jouw reis, zorg er dan voor dat je dat binnen de gestelde termijn alsnog doet. Ga je vaker per jaar op reis, overweeg dan een doorlopende annuleringsverzekering, zodat je altijd verzekerd bent voor onverwachte situaties.

Dekking gebeurtenissen

Verzekeraars benoemen in hun voorwaarden vaak specifieke situaties waarin je aanspraak kunt maken op de annuleringsverzekering. In alle gevallen moet het wel gaan om gebeurtenissen die onbekend waren op het moment dat je de reis ging boeken en op het moment dat je de annuleringsverzekering afsloot.

 • Familieleden en huisdieren

Een ernstig ongeval, een levensbedreigende ziekte of het overlijden van een verzekerde of familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen). Bij een familielid in de derde graad, zoals oom, tante, neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of als je hond, kat of paard doodgaat. Let op: vaak zijn deze dieren specifiek genoemd in de voorwaarden. Andere huisdieren vallen dus niet onder de dekking.

 • Overige situaties

Stel: je krijgt na werkloosheid een nieuwe baan en je kunt daardoor niet met vakantie. Of juist andersom: als je onverwacht wordt ontslagen, waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband. Ook mag je bij veel aanbieders annuleren omdat je gaat scheiden.

Check de voorwaarden

Ook voor een annuleringsverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Wat voor jou belangrijk is, is voor een ander minder van toepassing. Kies je bijvoorbeeld voor een ruimere dekking van de hele reissom zodat je ook bij vroegtijdige afbreking van je reis de hele reissom vergoed krijgt? Of neem je genoegen met een vergoeding van de dagen die je hebt gemist?

Het is dus belangrijk om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken op de voorwaarden die zij hanteren. Zo weet je wat je kunt verwachten als je aanspraak moet maken op de annuleringsverzekering. In deze voorwaarden staat bijvoorbeeld beschreven voor welke situaties de verzekeraar de schade wel of niet vergoedt en wat de hoogte van het eigen risico is.

Een passende annuleringsverzekering

Het is belangrijk om een annuleringsverzekering te kiezen die bij jouw reis en je persoonlijke situatie past. Heb je al een (doorlopende) reis- en/of annuleringsverzekering afgesloten, dubbelcheck dan welke voorwaarden er gelden voor de reis die je gaat maken. Wij kijken graag met je mee en adviseren eventueel een aanvulling of een alternatief. Neem voor meer informatie contact op met het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Vakantie annuleren: krijg je de kosten terug?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden