Trouwplannen? Zorg ervoor dat je deze zaken goed regelt

Gepubliceerd op 03 augustus 2021

Betalen en sparen

Yes… jullie gaan trouwen! Een prachtige bezegeling van jullie liefde. Naast het regelen van de grote dag, is het ook belangrijk de financiële veranderingen niet uit het oog te verliezen. Met deze checklist zijn jullie niet alleen voor de dag zélf, maar ook voor daarna goed voorbereid en kunnen jullie er volop van gaan genieten!

Voor de trouwdag zelf

Zet de kosten op een rij en bepaal een budget

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar een huwelijk kost altijd geld. Zelfs aan een kleine bruiloft hangt een prijskaartje. Weten jullie bijvoorbeeld hoeveel een bruiloft bij het gemeentehuis kost, hoeveel jullie kwijt zijn aan de ringen en wat de kosten zijn voor het vastleggen van de huwelijkse voorwaarden? Denk goed na over het budget en hoe je binnen dit budget kunt blijven, zodat jullie niet voor financiële verrassingen komen te staan.

Bespreek jullie situatie en maak een keuze: trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?

Als je in Nederland trouwt, trouw je sinds 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al je persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk hebt, van jou blijven. Bezittingen en schulden die je na het huwelijk krijgt, zijn wel van jullie samen. Wil je dit anders regelen? Leg dit dan vast bij de notaris.

Als jullie getrouwd zijn

Bekijk wat voor invloed de nieuwe situatie heeft op de belastingaangifte

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt dit doorgegeven aan de Belastingdienst. Jullie staan dan automatisch als fiscale partners geregistreerd. Dit heeft gevolgen voor de belastingen die jullie afdragen of terugkrijgen.

Check jullie verzekeringen

Welke verzekeringen hebben jullie momenteel, welke verzekeringen moet je aanpassen of zijn dubbel en kun je opzeggen? Maak een lijst van alle lopende verzekeringen en controleer of ze nog wel actueel zijn. Dit kan jullie veel geld besparen.

Denk na over de hypotheek

Waar gaan jullie wonen? Gaan jullie in het koophuis van één van jullie wonen of kopen jullie samen een huis? Bespreek goed hoe je de hypotheeklasten wilt verdelen. Ook al is de woning van één van de twee: wanneer jullie als levenspartners verder gaan, zijn jullie allebei verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Neem daarom samen de tijd om dit door te spreken en hier duidelijke afspraken over te maken.

Sta stil bij jullie pensioen

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, wordt je partner in de meeste gevallen automatisch aangemeld voor het nabestaandenpensioen. Vraag dit voor de zekerheid na bij je pensioenuitvoerder of kijk op je pensioenoverzicht. Denk er samen eens over na: hoeveel pensioen ontvangen jullie en hoeveel is er nodig als jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt? Wees goed voorbereid.

Denk na over jullie financiële toekomst

Je wilt er niet bij stilstaan, maar toch is het belangrijk om je erfenis te regelen. Als jij komt te overlijden, wil je natuurlijk dat je partner goed achterblijft. Dit doe je door over de erfenis na te denken en dit vast te leggen in een testament. Daarnaast kan het maken van een Veldsink financiële foto ook interessant zijn. Hiermee inventariseert een van onze financieel adviseurs samen met jullie de huidige financiële situatie en brengt een advies uit over de te ondernemen stappen voor de gewenste financiële toekomst.

Wij zijn er voor jou

Wat je financiële vraagstuk ook is, zowel voor als na het officiële moment, wij zijn er voor jou (jullie).  Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs bij jou in de buurt.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Trouwplannen? Zorg ervoor dat je deze zaken goed regelt
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden