Krijgt jouw partner een nabestaandenpensioen?

Gepubliceerd op 29 april 2021

Pensioen

Je woont samen, of je bent getrouwd en hebt wel of geen kinderen. Je bent kostwinner, of jullie werken allebei. Neem je deel in een pensioenregeling en weet je of je partner in aanmerking komt voor een partnerpensioen? Of heb je geen idee wat er voor je partner en/of kinderen geregeld is? Als je onverwachts komt te overlijden, dan wil je dat zij financieel goed achterblijven. Tijd dus om dit uit te zoeken.

Het partnerpensioen

Als jouw werkgever een pensioenregeling aanbiedt, is daar vaak ook een partnerpensioen in meeverzekerd. Hoeveel dat is, staat in je pensioenoverzicht. Als je voor de pensioendatum komt te overlijden, is de uitkering vaak anders dan als dit gebeurt na de pensioendatum.

Er zijn 2 vormen waarop het partnerpensioen verzekerd kan zijn:

  • Opbouwbasis: Je bouwt een spaarpotje op tot het moment dat je uit dienst gaat. Het recht op een partnerpensioen blijft dan bestaan, gebaseerd op het bedrag dat tot dan toe is opgebouwd.
  • Risicobasis: Je bouwt hier geen spaarpotje mee op. Zolang je in dienst blijft bij de werkgever die een pensioenregeling aanbiedt, ben je verzekerd en kan je partner bij jouw overlijden een uitkering ontvangen. Deze verzekering vervalt zodra je uit dienst gaat.

Aanvullingen partnerpensioen

Als je onverwachts komt te overlijden, wil je dat jouw nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het inkomen. Het partnerpensioen is wellicht lager dan wat jouw nabestaanden nodig hebben om in hun kosten te kunnen voorzien. Binnen een pensioenregeling bestaan er meestal meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het nabestaandenpensioen hoger wordt.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen je nabestaanden aanspraak maken op een aanvullende uitkering op basis van de Algemene Nabestaanden Wet (ANW) die vanuit de overheid wordt verzorgd. Hier zitten wel diverse voorwaarden aan verbonden zoals:

  • Jouw partner heeft zelf nog niet de AOW-leeftijd bereikt;
  • Jouw partner is voor minimaal 45% arbeidsongeschikt of;
  • Jouw partner zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar;
  • Jouw partner mag niet meer verdienen dan € 2.709,77 (bedrag 2021) per maand – (inclusief eventuele uitkeringen).

Niet iedere partner komt in aanmerking voor een ANW-uitkering, waardoor het noodzakelijk kan zijn om extra voorzieningen te treffen.

Partnerbegrip bepalend voor partnerpensioen

Of je nu getrouwd bent of samenwoont, om in aanmerking te komen voor het partnerpensioen dien je aan het partnerbegrip te voldoen. Zorg dat je via je werkgever navraagt hoe dit bij jullie zit, als je er zelf niet uitkomt! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Let wel op; als jullie uit elkaar gaan en je komt te overlijden, dan heeft je ex-partner mogelijk alsnog recht op een deel van het partnerpensioen. Je kunt je ex-partner ook uitsluiten van het partnerpensioen door dit bij de scheiding vast te leggen in een echtscheidingsconvenant.

Meer weten?

Het leven is onvoorspelbaar. Als je onverhoopt komt te overlijden, wil je dat je nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Ook bij scheiding is het belangrijk om zaken goed vast te leggen.

Wil je graag weten hoe jij dat voor jouw situatie goed kunt regelen? Onze adviseurs helpen je graag. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Krijgt jouw partner een nabestaandenpensioen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden