Hoe ga je verstandig om met het eigen risico?

Gepubliceerd op 16 september 2020

Verzekeringen

Ook in 2021 blijft het eigen risico in de zorg 385 euro. Dat werd gisteren op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt. Voor velen een flink bedrag om dat in één keer op te hoesten voor een zorgbehandeling. Ondanks dat het niet altijd mogelijk is om onder bepaalde zorgkosten uit te komen, zijn er wel degelijk manieren om verstandig met het eigen risico om te gaan. Hoe? Wij geven je graag tips.

Bezoek de huisarts

De meest eenvoudige manier is om zorg te gebruiken die geen onderdeel uitmaakt van het eigen risico. Denk daarbij aan reguliere huisartsenzorg. Wanneer het niet dringend is, is een bezoek aan de spoedeisende hulp ook onnodig duur.

Daarnaast kun je bij de huisarts ook voor kleine ingrepen terecht die in het ziekenhuis geld kosten. Het verwijderen van een moedervlek, het plaatsen van een spiraal of een sterilisatie zijn daar voorbeelden van. Het is echter niet zo dat alle huisartsen in Nederland deze handelingen uitvoeren. Informeer daarom of een collega-huisarts deze ingreep kan doen.

Verhoging eigen risico

Het eigen risico mag je naast de verplichte 385 euro met maximaal 500 euro verhogen. Dit kan je soms tot wel 15 tot 20 euro in de maand schelen. Let wel op: het verhogen van het eigen risico kan ook nadelige gevolgen hebben wanneer je in de onfortuinlijke situatie zit dat je veel zorgkosten moet maken. Verhoog daarom je eigen risico alleen als je zeker weet dat je de 885 euro in één keer kunt betalen, mocht het nodig zijn.

Let op late rekeningen

In sommige gevallen kan het wel eens voorkomen dat je een ziekenhuisrekening later dan verwacht in de bus krijgt. Reken je daarom niet rijk als je op 31 december nog niets van je eigen risico hebt afgesnoept. Een rekening van een eenvoudige behandeling zou binnen drie maanden op de deurmat moeten liggen. Dit mag wettelijk gezien tot achttien maanden na dato zijn.

Ziekenhuistarieven

Beland je met een dubbele beenbreuk in het ziekenhuis, dan heb je in de meeste gevallen weinig invloed op de kosten of de ziekenhuiskeuze. Toch kosten 40 procent van de declarabele handelingen in ziekenhuizen minder dan de maximale 885 euro aan eigen risico. Bloedonderzoek, een röntgenfoto of een echo zijn daar voorbeelden van. De kosten voor behandelingen kunnen per ziekenhuis enorm verschillen. Deze zijn voor iedereen inzichtelijk, omdat verzekeraars sinds vorig jaar de behandelkosten per ziekenhuis publiceren. Wees bewust van het bestaan van die lijst en onderzoek waar je je – als je in de verzekering hebt opgenomen dat je het ziekenhuis zelf kunt kiezen – het voordeligst kunt laten behandelen. De prijsverschillen hebben alles te maken met de afspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Vrijblijvend en persoonlijk advies

Het kabinet houdt rekening met een stijging van de zorgpremie tegen ziektekosten naar circa 123 euro per maand; dat is zo’n 5 euro meer dan nu. De uiteindelijke premies worden in november door de verzekeraars vastgesteld. Zodra de premies voor 2021 bekend zijn, informeren wij je hierover. Je sluit vervolgens via onze zorgvergelijker eenvoudig jouw nieuwe zorgverzekering af of over.

Liever persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk ook. Onze adviseurs helpen je graag met het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen die passen bij jouw situatie. Dat levert dan misschien wel meteen jouw eerste besparing voor 2021 op!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe ga je verstandig om met het eigen risico?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden