(Minimaal) 3 weken thuis met het hele gezin; hoe kom je de tijd het beste door?

Gepubliceerd op 20 maart 2020

LevenWonen

De coronacrisis is heftig. Heftiger dan we met z’n allen de afgelopen tijd dachten. Met het sluiten van scholen, horeca, sportverenigingen en een oproep aan iedereen om zoveel mogelijk thuis te werken, ontstaat er voor velen een situatie waar ze nog niet eerder in hebben gezeten: drie weken lang in huis met je partner én kind(eren). En dat terwijl het werkende en schoolse leven gewoon door moet gaan. Wij geven je wat tips en tricks om het leuk te houden met elkaar en tegelijkertijd ook aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Kies allemaal je eigen plek

Het klinkt misschien gezellig, naast elkaar aan je tafel je lijstje afwerken, maar in de praktijk zorgt het (zeker na een paar dagen) gemakkelijk voor irritatie. Bespreek daarom met elkaar waar ieder het liefst wil zitten en bestempel dat deze periode als ‘jouw’ of ‘haar’ werkplek. Zo voorkom je dat je teveel op elkaars lip zit en het hele huis als één groot kantoor gaat voelen. Het is immers ook de plek waar je ná werktijd bij elkaar komt en dan zit je liever ook niet tussen al je werkspullen in.

Kies momenten mét en zonder elkaar

Het is verstandig om niet elke minuut samen te willen spenderen nu jullie allemaal thuis werken. Maak samen duidelijke afspraken over wat je van elkaar verwacht. Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat jullie gezellig samen koken en ’s avonds een film gaan kijken en dat je elkaar de rest van de dag zoveel mogelijk met rust laat.

Maak een speelgoed-werkplek

Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor kinderen! Geef ze een vaste werkplek in het huis waar je ’s ochtends speelgoed of werkjes verzamelt die je samen uitkiest. Maak duidelijk afspraken over de momenten waarop ze zelfstandig aan het werk moeten, tegenover de momenten waarop jullie samen een werkje/spelletje doen of dat ze hulp mogen vragen.

Hanteer een goede planning

Het is belangrijk om per dag een goede planning te maken. Maar wees realistisch. Je bent gewoon minder productief als je kinderen er bij zijn. Doe belangrijke taken eerst. Plan vooral niet te veel. Anders raak je alleen maar gefrustreerd dat je je planning niet af krijgt of nog zoveel moet doen.

Neem pauzes

Een ononderbroken werkdag met je kinderen wordt een lastige. Breek de dag in stukken en ruim bewust tijd in om met je kinderen te spelen.

Hoe dwing je eigen vrije tijd af?

Je zit op dit moment op een vast aantal vierkante meters bij elkaar samen, dus het sluipt er al snel in dat jullie – wanneer jullie niet aan het werk zijn – samen iets moeten verzinnen om te gaan doen. De grootste uitdaging zit ‘m daarom in het afdwingen van vrije tijd voor jou alleen. Hoe je dat doet?

 • Ga hardlopen / wandelen
 • Zet een film aan die alleen jij leuk vindt (uiteraard wel in goed overleg J)
 • Ga gamen met een vriend of theeleuten / borrelen met een goede vriendin

Houd je aan de afspraken

Een goede balans tussen werk en privé is juist nu – met alle hectiek rondom de coronacrisis – extra van belang. Stem werktijden af die goed overeenkomen met je werk, het gezin en jezelf en houd je daar aan. Dan komen jullie hier na deze vervelende periode ongetwijfeld gelukkig weer uit!

Behoefte aan advies?

Wij zijn nog steeds bereikbaar! Heb je vragen of advies nodig in deze tijd? Onze adviseurs staan klaar voor je!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
(Minimaal) 3 weken thuis met het hele gezin; hoe kom je de tijd het beste door?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden