Dit wil je weten over subsidies voor het verduurzamen van je huis

Gepubliceerd op 13 februari 2024

Duurzaam

Naast de extra mogelijkheden in je hypotheek kun je in 2024 in aanmerking komen voor subsidies voor het verduurzamen van je huis. Met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je onder bepaalde voorwaarden een aantal energiebesparende maatregelen nemen die je huis duurzamer maken.

Dit verandert er in 2024

 • Je krijgt geen subsidie meer voor een warmtepomp met een energielabel A+ of lager. Je krijgt wel een aanvullende subsidiebonus vanaf energielabel A+++.
 • Voor een zonneboiler krijg je minder subsidie dan voorheen.
 • Je krijgt extra subsidie voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen.
 • Voor monumenten zijn de subsidievoorwaarden soepeler.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

Ben je eigenaar van een koopwoning en woon je er zelf in, dan kom je in aanmerking voor een subsidie voor onderstaande voorzieningen. Voorwaarde is dat  je de subsidie aanvraagt binnen 24 maanden na uitvoering van de eerste maatregel en dat je dit kunt aantonen. Je moet de voorziening ook laten uitvoeren door een erkend bouwinstallatiebedrijf: zelf installeren is niet toegestaan.

 • Isolatie aanbrengen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of glasisolatie);
 • Aanschaf zonneboilers;
 • Aanschaf warmtepompen;
 • Aansluiting op het warmtenet;
 • Elektrische kookvoorziening installatie.

Gedetailleerde aanvullende voorwaarden per maatregel vind je op de website van de overheid. Heb je plannen om te verduurzamen, dan is het goed om in ieder geval het volgende alvast te weten.

Isolatie: neem je één of twee isolatiemaatregelen of combineer je één isolatiemaatregel met bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler dan geldt er een minimum aantal vierkante meters voor het te isoleren oppervlak. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het oppervlak dat je isoleert en welke variant isolatie je aanbrengt.

Maak je na 1 januari 2024 gebruik van (vaak duurdere) biobased materialen, dan krijg je extra subsidie per vierkante meter om deze milieuvriendelijkere keuze te kunnen maken.

Zonneboiler of warmtepomp:  jouw woning heeft een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.

De hoogte van de ISDE-subsidie voor een warmtepomp hangt onder andere af van het thermisch vermogen en dan alleen als de warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft. Vanaf A+++ krijg je extra subsidie van € 225. Voor een label A+ of lager krijg je geen subsidie meer tenzij je kunt aantonen dat je deze nog in 2023 hebt besteld.

Voor een zonneboiler krijg je minder subsidie dan voorheen. Hoe groter het collectoroppervlak, hoe lager de subsidie per kWh.

Aansluiting op het warmtenet: is de aansluiting op of na 1 januari 2024 aangelegd, dan is de subsidie verhoogd naar € 3.775.

Elektrische kookvoorziening installatie: je hebt op of na 2 april 2022 zowel de aardgasmeter verwijderd als de elektrische kookvoorziening aangeschaft én je woning is aangesloten op een warmtedistributienet. Je kunt € 400 subsidie ontvangen.

Subsidies voor monumenten

Sinds 2024 kun je subsidie krijgen voor achter- of voorzetbeglazing voor bijvoorbeeld glas-in-loodramen. Ook gaan de minimale isolatiewaarden omlaag. Je hoeft bijvoorbeeld niet minimaal 8 m2, maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen om in aanmerking te komen voor subsidie. Zo kun je als monumenteigenaar toch subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen zonder het historische karakter van het huis aan te tasten.

Meerdere subsidies

De landelijke ISDE-subsidies mag je combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies. Kijk hiervoor op de energiesubsidiewijzer welke er zijn in jouw gemeente of provincie.

Energiebesparende maatregelen financieren

Wil je advies over energiebesparingsmaatregelen voor jouw huis en hoe je dit, naast de overheidssubsidies, kunt financieren? Doe dan de Veldsink Verduurzamers Check. Loop binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Dit wil je weten over subsidies voor het verduurzamen van je huis
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden