Stormschade: hoe ben je daartegen verzekerd?

Gepubliceerd op 10 november 2021

Verzekeringen

Een beetje stevige wind kan best lekker zijn om uit te waaien op het strand om daarna binnen lekker op te warmen met een beker warme chocolademelk met slagroom of een grote kom hartige soep. Maar is die stevige wind iets té stevig, zeg maar gerust een heuse storm, dan kan het ook veel narigheid opleveren. Een boom die omwaait op jouw huis, schuur of auto. Een flinke lekkage of dakpannen die van je huis gewaaid zijn. Weet jij hoe je hiertegen bent verzekerd?

Wat is stormschade?

Je kan pas spreken van stormschade als storm de schade direct heeft veroorzaakt. Officieel geldt windkracht 9 als storm, maar de verzekeraar verzekert schade al bij wind vanaf windkracht 7 (14 meter per seconde). Wat kan er dan bijvoorbeeld gebeuren:

 • Dakpannen waaien van je huis, met mogelijk lekkage tot gevolg
 • Een boom waait om en valt op jouw huis of plet je auto
 • De schutting in de tuin waait om

De verzekeraar bepaalt of jouw schade ook daadwerkelijk valt onder stormschade. Als uitgangspunt hanteren verzekeraars de bevindingen en windmetingen van het KNMI van het moment van de storm.

Stormschade en jouw woning

Bij een koopwoning sluit je een inboedel- en opstalverzekering af. Stormschade is dan ook meestal gedekt. Bij een huurwoning heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering. Let hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) ook is meeverzekerd. Dit is niet altijd standaard geregeld en daar moet je dus zelf goed op letten.

Het is sowieso verstandig om je polisvoorwaarden goed te bekijken zodat je op de hoogte bent waar je bij stormschade recht op hebt. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. De ene verzekeraar vergoedt mogelijk een hoger bedrag dan de andere voor dezelfde schade. Vaak is ook een eigen risico van toepassing. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent.

Stormschade en jouw auto

Met een allrisk of een beperkt cascoverzekering voor je auto ben je vaak verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Heb je voor je auto alleen een WA verzekering, dan is schade door storm helaas niet gedekt.

Eigen risico bij stormschade

Bij stormschade aan je woonhuis of inboedel geldt meestal een hoger eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en verzekering maar ligt meestal tussen de € 225,- en € 500,-. Heb je een autoverzekering met een eigen risico, dan is dit eigen risico ook van toepassing bij stormschade. Een stormschade is (bij de meeste verzekeringen) niet van invloed op de korting wegens schadevrij rijden.

Wil je meer weten hoe jij bent verzekerd tegen stormschade? Neem dan gerust contact op met de jouw adviseur in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Stormschade: hoe ben je daartegen verzekerd?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden