Starters op de woningmarkt: hoe bemachtig je zo snel mogelijk je eerste huis?

Gepubliceerd op 15 december 2020

Betalen en sparen

Je hoort het vaak: starters die worstelen met het feit dat ze geen hypotheek kunnen krijgen, terwijl ze wel iedere maand een hoge huur ophoesten. Wat zijn de mogelijkheden om toch dat eerste huis te kunnen kopen?

Goede perspectieven

Aan een maximale hypotheek kleven nadelen, maar misschien is zo’n lening in jouw geval helemaal zo gek nog niet. Jouw carrièreperspectieven zijn misschien zó goed dat je er verstandig aan doet om een net wat hogere hypotheek aan te gaan. Geldverstrekkers hebben de ruimte om een hogere lening dan de norm te verstrekken, maar moeten zo’n afwijking wel goed kunnen onderbouwen.

Familie vragen om hulp

Heb je ouders die je willen helpen? Dat kan op diverse manieren. Ouders kunnen fiscaal aantrekkelijk een schenking doen van maximaal een ton ten behoeve van de aankoop van een eigen woning. Ook is een constructie met een familiehypotheek een mogelijkheid. Daarnaast kunnen je ouders (tijdelijk) (mede) garant staan voor de terugbetaling van de lening. Zij tekenen dan als het ware mee.

Starterslening

Zo’n 200 gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. Dit doen zij bijvoorbeeld om in een nieuwbouwwijk de juiste spreiding te krijgen of om vergrijzing tegen te gaan. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij je bank kunt lenen. Je kunt op deze website nakijken of jouw gemeente dit aanbiedt.

Huurverklaring

Er zijn geldverstrekkers die experimenteren met een zogenaamde huurverklaring: als je kunt aantonen dat je de afgelopen jaren netjes je (hoge) huur hebt betaald, dan is een hogere hypotheek mogelijk. Je bent dan immers in staat de maandlasten te voldoen. Hieraan zijn wel strikte voorwaarden verbonden.

Energiebewust

Bij de aankoop van een duurzaam huis, kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere hypotheek omdat je flink bespaart op energielasten. Ook zijn er partijen die een rentekorting geven wanneer je een energiezuinig huis aankoopt.

Uit onderzoek van Adfiz (de branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs) blijkt dat 38% van de starters aangeeft dat zij nooit een huis hadden kunnen kopen zonder hulp van hun adviseur.

Schakel ons daarom gerust in om samen jouw mogelijkheden te verkennen.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Starters op de woningmarkt: hoe bemachtig je zo snel mogelijk je eerste huis?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden