Scheiding gepland? Zo bereid je je voor op de financiële én fiscale gevolgen

Gepubliceerd op 12 augustus 2021

Financiële zekerheid

Je hoofd staat er op dat moment misschien niet naar, maar een emotionele gebeurtenis als een echtscheiding heeft ook een hoop financiële en fiscale consequenties. Vooral wanneer je samen een eigen woning en kinderen hebt, brengt het behoorlijk wat zoekwerk met zich mee.

Elk jaar scheiden gemiddeld 35.000 echtparen, verbreken 2.300 stellen hun geregistreerd partnerschap en gaat een onbekend aantal samenwoners uit elkaar. Dat die ex-partners niet meteen aan de fiscale en financiële gevolgen denken is begrijpelijk, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Trouwens, interessant om te weten: er zijn elk jaar twee pieken waarop mensen besluiten om uit elkaar te gaan. In januari en in september. Januari omdat het kort na de feestdagen is, en september omdat het kort na de vakantie is. Allebei momenten waarbij stellen veel samen zijn en de relatie op de proef gesteld wordt.

Fiscale aspecten

De Belastingdienst merkt regelmatig op dat stellen die uit elkaar gaan vaak niet weten hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis nadat zij uit elkaar zijn gegaan. Ook wachten scheidende stellen vaak te lang met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en hun toeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze moeten terugbetalen of niet krijgen waar ze recht op hebben.

De Belastingdienst heeft om die reden een scheidingschecklist gemaakt. Die checklist vind je hier. Het gaat daarin over de fiscale en belastingtechnische aspecten van een scheiding. Het is belangrijk om zo snel mogelijk je nieuwe situatie door te geven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je teveel of juist te weinig toeslagen ontvangt.

Complex

Veel mensen onderschatten hoe complex de financiële afwikkeling kan zijn als er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. Blijft er iemand in de koopwoning wonen? Kan de hypotheek op één naam komen? Moet het huis worden verkocht?

Ook dan zijn wij er voor jou

Bovendien moeten er zaken geregeld worden met betrekking tot pensioenrechten, alimentatie en verzekeringen. Het is belangrijk om dit goed op een rijtje te zetten en te kijken wat precies de consequenties zijn voor je belastingaangifte en je toeslagen. Je kunt natuurlijk ook je Veldsink-adviseur vragen om je daarbij te helpen. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Scheiding gepland? Zo bereid je je voor op de financiële én fiscale gevolgen
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden