Betalen in het buitenland: pas op voor verborgen bankkosten

Gepubliceerd op 09 augustus 2018

Betalen en sparen

Vertrekt u binnenkort voor een vakantie naar het buitenland? Check dan voor vertrek hoe het zit met de betaalmogelijkheden in uw vakantieland. Jaarlijks verliezen Nederlandse vakantiegangers namelijk meer dan 380 miljoen euro aan verborgen bankkosten. Of uw vakantiebestemming nu in of buiten Europa ligt: door op voorhand het een en ander te regelen voorkomt u dat ook u onnodig veel geld uitgeeft. 

Vakantie in Europa

Gaat u deze zomer met de auto naar Frankrijk of pakt u met het gezin het vliegtuig naar Portugal? Dan kunt u gewoon uw Nederlandse pinpas gebruiken. Alle Nederlandse banken verstrekken namelijk een wereldpas met het Maestro- of V Pay-logo die u probleemloos in de Europese Unie kunt gebruiken om te betalen of om geld op te nemen. Over het algemeen is dit kosteloos, maar pas op: bij sommige geldautomaten die in handen zijn van private partijen betaalt u een toeslag per transactie. Dit wordt aangegeven met een sticker op de geldautomaat. 

Vakantie buiten Europa

Wordt er in uw vakantieland niet met de euro betaald? Dan kost het altijd geld om met uw Nederlandse betaalpas te betalen of geld op te nemen. Hoe hoog deze toeslag is, verschilt per bank. Sommige banken rekenen een vast bedrag per transactie, bij andere banken betaalt u een percentage dat bovenop de wisselkoers komt. Wilt u geld opnemen bij een geldautomaat, dan is dit bijna altijd duurder dan wanneer u rechtstreeks betaalt met uw betaalpas. Wie toch contant geld op zak wil hebben doet er verstandig aan te kiezen voor geldopname in de plaatselijk valuta.

Let op: de meeste Nederlandse banken blokkeren uw pinpas voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Deze blokkering kunt u (tijdelijk) opheffen via de app van uw bank of door contact op te nemen met uw bank.

Betalen met uw creditcard

Als u in een winkel of restaurant wilt betalen met uw creditcard, dan zitten hier in landen binnen de Europese Unie geen extra kosten aan verbonden. Wilt u echter geld opnemen met uw creditcard, dan betaalt u hier – net zoals in Nederland – wel extra voor. Buiten de Europese Unie betaalt u altijd een koersopslag. Dit bedrag is meestal hoger bij de creditcard dan wanneer u met uw pinpas betaalt. Indien u toch contant geld wilt opnemen is het aan te raden dit met uw pinpas op te nemen en niet met uw creditcard. Gebruikt u uw creditcard voor het opnemen van geld, dan kost dit gemiddeld €4,50,- per transactie extra (sommige banken uitgezonderd).

7 Financiële tips voor vakantiegangers

 1. Vakantie buiten Europa op de planning? Controleer dan bij uw bank of uw pas het ook buiten de Europese Unie doet. Vaak moet u dit zelf (tijdelijk) activeren.
 2. Zorg dat u weet wat u moet doen als uw betaalpas gestolen wordt. Sla het nummer van de bank om uw pas te blokkeren op in uw telefoon of download de app van uw bank. Wordt uw pas gestolen? Dan moet u de pas direct blokkeren en aangifte doen bij de plaatselijke politie.
 3. Neem altijd een alternatief betaalmiddel mee, zoals een creditcard.
 4. Pint u in het buitenland, controleer dan bij de geldautomaat of u een extra toeslag moet betalen (dit wordt aangegeven met een sticker).
 5. Houd er rekening mee dat er bij sommige banken een daglimiet geldt.
 6. Controleer bij pinnen in het buitenland of u al het gepinde geld ontvangt. Soms komen hoge bedragen in twee delen uit de automaat.
 7. Heeft u na uw vakantie nog wat geld over in een vreemde valuta? Dat kunt u dit bij sommige banken en wisselkantoren weer inwisselen, maar verstandig is het niet: hier zitten hoge kosten aan verbonden.

Veldsink Adviesgroep wenst u een fijne vakantie!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Betalen in het buitenland: pas op voor verborgen bankkosten
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden