Overwaarde op uw hypotheek?

Gepubliceerd op 14 september 2018

Hypotheken

De huizenmarkt trekt al een aantal jaar enorm aan. Veel huizen zijn in waarde gestegen en misschien die van u ook. Op het moment dat de waarde van een huis hoger is dan de hypotheek die afgesloten is voor dat huis, spreken we van overwaarde. Maar hoe kunt u die overwaarde nu het beste benutten en welke regels gelden er?

Nieuwe woning

Op het moment dat een huis dat in waarde is gestegen verkocht is, komt er overwaarde vrij. De overwaarde bestaat uit het overschot dat overblijft nadat de hypotheekschuld en de verkoopkosten van de verkoopprijs zijn afgetrokken. Als u binnen 3 jaar een nieuw huis koopt krijgt u te maken met de bijleenregeling. Deze regeling houdt kort gezegd in dat u de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning zodat uw hypotheek lager uitvalt. Doet u dit niet, dan kunt u over het bedrag ter hoogte van die overwaarde géén hypotheekrente aftrekken. Dat kan u veel extra geld kosten.

Verbouwing betalen van de overwaarde

Als u al enige tijd een nieuwe keuken of badkamer wilde plaatsen kan dit uw kans zijn. U kunt namelijk gebruik maken van de overwaarde op uw hypotheek. Hiervoor moet u dan wel een extra hypotheek aanvragen. In dat geval controleert uw geldverstrekker of u de extra maandlasten die een extra hypotheek met zich meebrengt, kunt betalen. Mocht u dit een aantrekkelijk idee vinden, adviseren wij u wel om eerst contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs. Hij of zij verdiept zich in uw persoonlijke situatie en kan u vervolgens precies vertellen of het aanvragen van een extra hypotheek in uw geval verstandig is.

Van koopwoning naar huurwoning

Bent u van plan om van een koopwoning naar een huurwoning over te stappen? Indien u er zeker van bent dat u geen woning koopt, mag u met de overwaarde doen wat u wilt. Een nieuwe auto kopen, sparen, beleggen, uw pensioen aanvragen een wereldreis maken, u mag het helemaal zelf bepalen. Mocht u binnen drie jaar toch besluiten een woning te kopen, dan zult u de overwaarde alsnog moeten gebruiken voor uw nieuwe woning om zo de hypotheek te drukken.

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden, neem dan gerust contact op met uw adviseur of maak een vrijblijvende afspraak.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Overwaarde op uw hypotheek?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden