Overwaarde op je huis? Zo zet je die in

Gepubliceerd op 20 juni 2022

Duurzaam

Veel huizenbezitters hebben overwaarde op hun huis, dus jij mogelijk ook. Er is sprake van overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan de openstaande hypotheek. Dit stuk vermogen zit dan vast in de stenen van je huis en komt in principe pas vrij als je de woning verkoopt en de openstaande hypotheek aflost.

Maar wist je dat verkopen niet altijd nodig is om de overwaarde op je huis te benutten? Zet de overwaarde bijvoorbeeld in voor een verbouwing of de verduurzaming van je huis of als aanvulling op je pensioen. Zeker als je nog blij bent met de plek waar je woont en er eigenlijk niet weg wilt.

Overwaarde investeren in je huis

 • Verbouwen en/of verduurzamen
  Droom je van een uitbouw? Wil je een slaapkamer op zolder realiseren en wil je daarvoor een dakkapel laten plaatsen? Of is het tijd voor een nieuwe badkamer? Of overweeg je juist om je huis toekomstbestendig te maken door energiebesparende maatregelen te nemen? Met verduurzaming kun je geld besparen, de waarde van je huis verhogen, het milieu ontlasten en je wooncomfort verbeteren. Wat je ook wilt doen: er zijn diverse mogelijkheden om je huidige hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten waarmee je de overwaarde kunt investeren in je huis. 

Wat kun je nog meer doen met de overwaarde?

 • Hypotheekrente verlagen
  Als je overwaarde hebt, valt je hypotheek meestal in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kan mogelijk de hypotheekrente omlaag. Sommige geldverstrekkers verwerken dit automatisch en bij anderen moet je zelf een nieuw taxatierapport of WOZ-beschikking opsturen om je hypotheekrente te kunnen verlagen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan valt je hypotheek sowieso al in de laagste risicoklasse.
 • Andere leningen aflossen
  Heb je een consumptieve lening lopen en wil je daar graag vanaf? Dan kun je ook hier de overwaarde voor gebruiken. In dit geval kun je je hypotheek mogelijk verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. De overwaarde die dan vrijkomt, kun je gebruiken om je lening af te lossen.
 • Pensioen aanvullen
  Ben of ga je binnenkort met pensioen? En wil je graag wat meer financiële ruimte? Dan kun je de overwaarde op je huis ook gebruiken als aanvulling op je pensioen. Je mag het bedrag dat dan vrijkomt naar eigen wens besteden en in één keer of maandelijks laten uitkeren.
 • Schenken aan kinderen
  Heb je je overwaarde niet zelf nodig? Dan kun je de overwaarde tot 50% van de waarde van je woning opnemen en schenken aan je kinderen. Tot een bedrag van € 100.000,- mag dit belastingvrij. Een voorwaarde is wel dat je kinderen met deze schenking zelf een huis kopen.

Meer over weten?

Je ziet het: mogelijkheden te over! Hebben (één van) bovenstaande mogelijkheden je aan het denken gezet en wil je hier wat dieper op ingaan? Neem dan eens contact op met een van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt. Wil je meer weten over verduurzamen? Doe dan de Veldsink Verduurzamers Check en ontvang een totaaloplossing op maat voor zowel het financieren, het verzekeren als het verduurzamen van je huis. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Overwaarde op je huis? Zo zet je die in
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden