Overwaarde op je huis? Zo zet je die in

Gepubliceerd op 16 september 2021

Hypotheken

Veel huizenbezitters hebben overwaarde, dus jij waarschijnlijk ook. Wist je dat je je overwaarde kunt gebruiken zonder dat je je woning hiervoor hoeft te verkopen? Je kan overwaarde namelijk ook inzetten voor een verbouwing of de verduurzaming van je huis. En dat komt goed uit in een tijd dat het door de overspannen huizenmarkt steeds lastiger wordt om een nieuw huis te kopen. Zeker als je nog wél blij bent met de plek waar je woont.

Overwaarde

Er is sprake van overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan je openstaande hypotheek. Dit stuk vermogen zit dan vast in de stenen van je huis en komt in principe pas vrij als je je woning verkoopt en je je openstaande hypotheek aflost. Maar je kunt je overwaarde ook eerder opnemen en bijvoorbeeld gebruiken voor de verbouwing van je huidige woning of als aanvulling op je pensioen. Je hoeft je woning dus niet altijd te verkopen om de overwaarde op je huis te benutten.

Dit kun je doen met overwaarde op je huis:

 1. Huis verbouwen

  Droom je van een uitbouw? Wil je een slaapkamer op zolder realiseren en wil je daarvoor een dakkapel laten plaatsen? Of is het tijd voor een nieuwe badkamer? Dan kun je wellicht je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten en zo je overwaarde benutten.

 2. Huis verduurzamen

  Je kunt energiebesparende maatregelen financieren door je overwaarde te gebruiken. Dit kan, net als bij een verbouwing, door je hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

 3. Hypotheekrente verlagen

  Als je overwaarde hebt, valt je hypotheek meestal in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kun je mogelijk een lagere hypotheekrente krijgen. Sommige geldverstrekkers verwerken dit automatisch en bij anderen moet je zelf een nieuw taxatierapport of WOZ-beschikking opsturen om je hypotheekrente te kunnen verlagen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan valt je hypotheek sowieso al in de laagste risicoklasse.

 4. Een tweede woning kopen

  Houd hierbij wel rekening met de 8% overdrachtsbelasting die je sinds 1 januari 2021 moet betalen als je een woning koopt en hier zelf niet in gaat wonen.

 5. Andere leningen aflossen

  Heb je een consumptieve lening lopen en wil je daar graag vanaf? Dan kun je ook hier de overwaarde op je huis voor gebruiken. In dit geval kun je je hypotheek mogelijk verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. De overwaarde die dan vrijkomt, kun je gebruiken om je lening af te lossen.

 6. Pensioen aanvullen

  Ben of ga je binnenkort met pensioen? En wil je graag wat meer financiële ruimte? Dan kun je de overwaarde op je huis ook gebruiken als aanvulling op je pensioen. Je mag het bedrag dat dan vrijkomt naar eigen wens besteden en in een keer of maandelijks laten uitkeren.

 7. Schenken aan kinderen

Heb je je overwaarde niet zelf nodig? Dan kun je de overwaarde tot 50% van de waarde van je woning opnemen en schenken aan je kinderen. Tot een bedrag van € 100.000,- mag dit belastingvrij. Een voorwaarde is wel dat je kinderen met deze schenking zelf een huis kopen.

Meer over weten?

Je ziet het: mogelijkheden te over! Hebben (één van) bovenstaande mogelijkheden je aan het denken gezet en wil je hier wat dieper op ingaan? Neem dan eens contact op met een van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Overwaarde op je huis? Zo zet je die in
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden