Overwaarde op je huis? Zo zet je die in

Gepubliceerd op 13 maart 2023

Duurzaam

Veel huizenbezitters hebben overwaarde op hun huis, dus jij mogelijk ook. Er is sprake van overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan de openstaande hypotheek. Dit stuk vermogen zit dan vast in de stenen van je huis en komt in principe pas vrij als je de woning verkoopt en de openstaande hypotheek aflost.

Verkopen is niet altijd nodig om de overwaarde op je huis te benutten. Zeker als je nog blij bent met de plek waar je woont en er eigenlijk niet weg wilt. Hoe profiteer je dan toch van de overwaarde zonder te hoeven verhuizen?

Overwaarde investeren in je huis

 • Comfortabel en levensbestendig leven
  Droom je van een uitbouw? Wil je een dakkapel laten plaatsen? Of is het tijd voor een nieuwe badkamer? Of overweeg je juist om je huis toekomstbestendig te maken door energiebesparende maatregelen te nemen? Gebruik de overwaarde dan om je huis te verbouwen of te verduurzamen. Door te verduurzamen bespaar je geld, verhoog je de waarde van je huis, ontlast je het klimaat en verbeter je je wooncomfort. Wat je ook wilt doen: er zijn diverse mogelijkheden om je huidige hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten waarmee je de overwaarde kunt investeren in je huis. Omdat je het geld in je eigen woning steekt, zijn de kosten aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. En dat is ook mooi meegenomen.

Wat kun je nog meer doen met de overwaarde?

 • Hypotheekrente verlagen
  Als je huis meer waard wordt en je al een deel van je hypotheek hebt afgelost, kom je mogelijk in aanmerking voor een andere tariefklasse bij je geldverstrekker. Dit betekent dat je hypotheekrente omlaag kan. Sommige geldverstrekkers verwerken dit automatisch en bij anderen moet je zelf een nieuw taxatierapport of WOZ-beschikking opsturen om je hypotheekrente te kunnen verlagen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan valt je hypotheek sowieso al in de laagste risicoklasse.
 • Andere leningen aflossen
  Heb je een consumptieve lening lopen en wil je daar graag vanaf? Dan kun je ook hier de overwaarde voor gebruiken. In dit geval kun je je hypotheek mogelijk verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. De overwaarde die dan vrijkomt, gebruik je om je lening af te lossen.
 • Pensioen aanvullen
  Ben je (bijna) gepensioneerd? Je kunt ook na je pensioen een hypotheek afsluiten, verhogen of oversluiten. Vanaf tien jaar voorafgaand aan je pensioendatum wordt er al gerekend met je toekomstige inkomen. Het is verstandig om hier dus al tijdig rekening mee te houden. Voor meer financiële ruimte kun je de overwaarde op je huis ook gebruiken als aanvulling op je pensioen. Je mag het bedrag dat dan vrijkomt naar eigen wens besteden en in één keer of maandelijks laten uitkeren.
 • Schenken aan kinderen
  Heb je je overwaarde niet zelf nodig? Dan kun je de overwaarde van je woning opnemen en schenken aan je kinderen. Een voorwaarde is wel dat je kinderen met deze schenking zelf een huis kopen. In 2023 mag je nog tot een bedrag van € 28.947 belastingvrij schenken maar deze mogelijkheid verdwijnt in 2024. Je kind zal dan schenkingsbelasting moeten betalen over het (meerdere) geschonken bedrag.
 • Tweede woning aanschaffen
  Je kunt een tweede hypotheek afsluiten en de overwaarde in een extra woning investeren, bijvoorbeeld een vakantiewoning.

Interesse gewekt?

Je kunt dus best iets doen met de overwaarde van je huis, misschien wel meer dan je dacht. Loop eens binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee, zodat je snel van jouw extra buffer kunt genieten.

Wil je meer weten over verduurzamen? Doe dan de Veldsink Verduurzamers Check en ontvang een totaaloplossing op maat. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Overwaarde op je huis? Zo zet je die in
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden