Op vakantie: wanneer mag je een reis annuleren?

Gepubliceerd op 03 april 2023

Reizen

Met de zomervakantie in zicht plannen veel mensen weer hun vakantie. Daarbij sluiten de meesten naast een reisverzekering ook een annuleringsverzekering af. Deze kunnen je veel financieel leed besparen, mocht je er onverhoopt gebruik van moeten maken. Weet jij in welke gevallen je aanspraak kunt maken op je annuleringsverzekering? Wij vertellen het je.

Wacht niet te lang

Over het algemeen moet je een annuleringsverzekering direct na het boeken van de reis sluiten. Verzekeraars hanteren hiervoor maximumtermijnen van bijvoorbeeld zeven of veertien dagen. Dit is om te voorkomen dat je kort voor de reis nog snel een annuleringsverzekering afsluit vanwege bijvoorbeeld een ziek geworden familielid en je de schade dus eigenlijk al verwacht. Ga je vaker per jaar op reis, dan kun je ook een doorlopende annuleringsverzekering overwegen.

Familieleden en huisdieren

Een annuleringsverzekering is ervoor om je kosten van je vakantie terug te krijgen wanneer je plotseling niet op reis kunt. Bijvoorbeeld vanwege een ernstig ongeval, een levensbedreigende ziekte of het overlijden van een verzekerde of familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen).

Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante of je neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of als je hond, kat of paard doodgaat. Let op: vaak zijn deze dieren specifiek genoemd in de voorwaarden. Andere huisdieren vallen dus niet onder de dekking.

Dekking gebeurtenissen

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarbij een verzekerde na werkloosheid opnieuw een baan krijgt en daardoor niet met vakantie kan omdat hij moet werken. Of juist andersom: de situatie waarin je onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband. Ook mag je bij veel aanbieders annuleren omdat je gaat scheiden.

Uiteraard moet het wel steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren op het moment dat je de reis ging boeken en op het moment dat je de annuleringsverzekering afsloot.

Corona

Corona wordt niet langer gezien als een onverwachte gebeurtenis. Dus heb je een reis geboekt en in je vakantieland breekt ineens plaatselijk corona uit waardoor het reisadvies negatief wordt of je liever niet meer wilt gaan, dan is dat op de meeste annuleringsverzekeringen niet gedekt. Er zijn echter uitzonderingen en bij sommige aanbieders is een allrisk-dekking af te sluiten.

Je kunt natuurlijk ook altijd proberen je reis om te boeken via de reisorganisatie of vliegmaatschappij. Overigens kun je wél een beroep doen op je annuleringsverzekering wanneer je zelf besmet bent geraakt met het coronavirus en daardoor niet kunt reizen.

Een passende annuleringsverzekering? Ook dan zijn we er voor jou.

Het is dus belangrijk om een annuleringsverzekering te kiezen die bij je past. Heb je al een (doorlopende) reis- en/of annuleringsverzekering, ga dan na welke voorwaarden er gelden voor de reis die je gaat maken. Wij kijken graag met je mee en adviseren eventueel een alternatief. Neem snel contact op met het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Op vakantie: wanneer mag je een reis annuleren?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden