Meer kans op de woningmarkt voor starters en doorstromers

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Betalen en sparen

Het is een lastige tijd voor jonge mensen die een huis willen kopen; de krapte op de huizenmarkt is aanzienlijk en de huizenprijzen rijzen de pan uit. Om hen meer kansen te geven op de woningmarkt, heeft de overheid besloten dat starters en doorstromers onder de 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting meer betalen over hun nieuwe huis. Sinds 1 april geldt daarbovenop de voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan vier ton.

Dit scheelt jonge mensen 2% van de aankoopprijs van de woning. Dat klinkt misschien niet veel maar op een huis van 400.000 euro k.k. scheelt dit toch maar liefst 8.000 euro! Dit kan net dat verschil maken tussen het wel of niet kunnen financieren van de woning. Om ervoor te zorgen dat deze maatregel alleen geldt voor degenen die dit duwtje het hardste nodig hebben, is per 1 april de grens van vier ton geïntroduceerd.

Voorwaarden afschaffing overdrachtsbelasting jongeren < 35 jaar

Aan deze gunstige maatregel zitten enkele belangrijke voorwaarden verbonden. Voordat je je ‘rijk’ rekent is het goed om hier rekening mee te houden:

 • De maatregel geldt alleen als je de woning zelf gaat bewonen.
 • Het gaat om een eenmalige vrijstelling. Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment waarop je de koopovereenkomst tekent.
 • De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Koop je dus als stel samen een huis en is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel wel de 2% belasting.
 • Voor de vrijstelling maakt het niet uit of je al eerder een eigen woning hebt gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling.
 • Is de door jou gekochte woning niet jouw hoofdverblijf? Bijvoorbeeld omdat je het huis verhuurt, als vakantiewoning gebruikt of het huis voor je kind koopt? Dan betaal je sinds dit jaar 8% overdrachtsbelasting op de woning.

Kom jij in aanmerking voor deze regeling?

Gefeliciteerd! Dat scheelt je een hoop in je portemonnee. Geld die je nu fijn voor andere zaken kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor de inrichting van je huis. We kunnen ons goed voorstellen dat je de voorwaarden, papieren rompslomp en/of het afsluiten van je hypotheek graag met een specialist bespreekt. Zo zie je niets over het hoofd ziet en weet je zeker dat je de hypotheek aangeboden krijgt tegen de beste voorwaarden, toegespitst op jouw situatie. Onze financieel adviseurs helpen je graag. Neem gerust contact op met jouw lokale Veldsink kantoor.  Ook dan zij we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Meer kans op de woningmarkt voor starters en doorstromers
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden