Levensverwachting opnieuw gestegen, wat betekent dat voor u?

Gepubliceerd op 07 december 2017

Pensioen

Sinds 1956 is de levensverwachting van 65-jarigen met maar liefst vijf jaar gestegen. Ook voor de komende jaren wordt rekening gehouden met een verdere stijging van de gemiddelde levensverwachting. Op grond van de meest recente cijfers verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de gemiddelde, resterende levensduur op 65-jarige leeftijd in 2023 zal zijn toegenomen tot 20,5 jaar.

Gevolgen voor de AOW

Sinds 2013 wordt de ingangsdatum van de AOW gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Stijgt de levensverwachting, dan vindt de ingangsdatum van de AOW op een later moment plaats. De nieuwe ingangsdatum wordt telkens vijf jaar van te voren vastgesteld. Dit biedt mensen de gelegenheid om zelf aanvullende maatregelen te nemen indien ze toch eerder willen stoppen met werken en dus financieel een periode moeten overbruggen waarin geen salaris meer wordt ontvangen en ook nog geen AOW-uitkering. In 2023 is de ingangsdatum van de AOW 67 jaar en drie maanden.

Ons advies: vorm een beeld van uw financiële situatie na pensioen

Als financieel adviseur praten wij dagelijks met onze relaties over hun financiële situatie na pensionering. Ons valt op dat velen een (te) rooskleurig beeld hiervan hebben. Enerzijds heeft men vaak te hoge verwachtingen van de hoogte van de pensioenuitkering die men zal ontvangen. Anderzijds realiseert men zich niet dat er in de relatief lange termijn, na ingang van de pensioendatum, geen inkomsten uit betaalde arbeid meer afkomstig zijn.

Het is verstandig om u tijdig te verdiepen in de financiële situatie na ingangsdatum van uw pensioen. Dit stelt u namelijk het best in staat om maatregelen te nemen en uw financiële situatie in te richten zoals u dat graag ziet. Voor de ene relatie kan het een goed advies zijn om een gedeelte van de hypotheek versneld af te lossen. Voor de andere relatie kan het aantrekkelijk zijn om energiebesparende maatregelen rondom de eigen woning aan te brengen.

Het is ons vak om na te denken over de financiële toekomst van onze relaties. Wilt u dat wij samen met u inzichtelijk maken wat op basis van de huidige situatie uw inkomen na pensioendatum zal zijn, dan doen wij dat uiteraard graag. Neemt u hiervoor gerust contact met ons kantoor op.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Levensverwachting opnieuw gestegen, wat betekent dat voor u?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden