Let op: de ‘jubelton’ staat op losse schroeven

Gepubliceerd op 08 september 2021

Betalen en sparen

Ben je in de gelukkige positie om je kind(eren) financieel te kunnen helpen met de aanschaf van een eigen woning? En overweeg je daarvoor een ton te schenken, zoals fiscaal mogelijk is? Houd er rekening mee dat de regelgeving rondom deze schenkingsvrijstelling binnenkort zomaar kan veranderen.

Geld schenken voor de eigen woning kan in 2021 tot een bedrag van € 105.302. In de praktijk zijn het vaak ouders die deze schenking aan hun kinderen doen, maar van de fiscus mag de schenker ook een grootouder of zelfs niet-familielid zijn. Zolang de ontvanger (of diens partner) maar tussen de 18 en 40 jaar is en het geld wordt ingezet voor de aankoop of de verbouwing van een eigen woning. De ontvanger betaalt eenmalig geen schenkbelasting.

Prijsopdrijvend effect

Op dit moment is er politiek draagvlak om de regeling te herzien. De schenkingsvrijstelling was bedoeld om starters op de woningmarkt een steuntje in de rug te geven, maar in de praktijk heeft de regeling een prijsopdrijvend effect. Ook schuurt het dat alleen kinderen van vermogende ouders dit voordeel hebben. Een aantal partijen wil daarom dat de regeling wordt geschrapt.

Wacht niet te lang

Wil je nog gebruik maken van de schenkingsvrijstelling, dan is het verstandig om daar niet te lang mee te wachten. De ontvanger hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben: geld dat in 2021 wordt geschonken moet uiterlijk in 2023 worden gebruikt. Lukt dat niet, dan is alsnog schenkbelasting verschuldigd. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan.

Andere mogelijkheden

Naast de jubelton zijn er andere vrijstellingen waar je als ouder gebruik van kunt maken. Er is een vaste jaarlijkse vrijstelling en er zijn, naast die voor de eigen woning, nog twee eenmalige vrijstellingen: een vrij besteedbare en een studiegerelateerde vrijstelling.

Je financiële situatie op orde brengen voor korte én lange termijn?

Dit willen we natuurlijk allemaal. Helaas weten we nooit precies wat de toekomst brengt. Daarom is het maken van een financiële foto zo gek nog niet. Dit creëert rust en duidelijkheid. Onze financieel adviseurs vertellen je er graag meer over.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Let op: de ‘jubelton’ staat op losse schroeven
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden