Let op: de ‘jubelton’ gaat verdwijnen

Gepubliceerd op 18 november 2022

Hypotheken

Ben je in de gelukkige positie om je kind(eren) financieel te kunnen helpen met de aanschaf van een eigen woning? En overweeg je daarvoor een ton te schenken, zoals fiscaal mogelijk is? Houd er rekening mee dat de regelgeving rondom deze schenkingsvrijstelling gaat veranderen. In 2023 gaat de ‘jubelton’ sterk omlaag en in 2024 wordt hij helemaal afgeschaft.

Geld schenken voor de eigen woning kan in 2022 nog tot een bedrag van € 106.671. In de praktijk zijn het vaak ouders die deze schenking aan hun kinderen doen, maar van de fiscus mag de schenker ook een grootouder of zelfs niet-familielid zijn. Zolang de ontvanger maar tussen de 18 en 40 jaar is en het geld gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. De ontvanger betaalt eenmalig geen schenkbelasting. Als je jouw kind in 2022 het geld geeft, dan moet hij of zij het wel uiterlijk in 2024 inzetten.

Prijsopdrijvend effect

De schenkingsvrijstelling was bedoeld om starters op de woningmarkt een steuntje in de rug te geven, maar in de praktijk heeft de regeling een prijsopdrijvend effect. Ook schuurt het dat alleen kinderen van vermogende ouders dit voordeel hebben. Daarom is de regeling in het regeerakkoord geschrapt.

‘Jubelton’ schenken kan nog in 2022 en (beperkt in) 2023

Wil je nog gebruik maken van de schenkingsvrijstelling, dan is het verstandig om daar niet te lang mee te wachten. Je kind hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben: geld dat je in 2022 schenkt moet de ontvanger uiterlijk in 2024 gebruiken. Lukt dat niet, dan is alsnog schenkbelasting verschuldigd. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan.

In 2023 gaat de vrijstelling sterk omlaag. Er bestaat al een mogelijkheid om als ouder je kind eenmalig een bedrag van € 28.947 belastingvrij te schenken die je kind vrij mag besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning, óf voor vrije besteding. Beide kan niet.

Andere vrijstellingen

Naast de jubelton zijn er andere vrijstellingen waar je als ouder gebruik van kunt maken. Er is een vaste jaarlijkse vrijstelling en er zijn, naast die voor de eigen woning, nog twee eenmalige vrijstellingen: een studiegerelateerde en de eerder genoemde vrij besteedbare vrijstelling.

Je financiële situatie op orde brengen voor korte én lange termijn?

Dit willen we natuurlijk allemaal. Helaas weten we nooit precies wat de toekomst brengt. Daarom is het maken van een financiële foto zo gek nog niet. Dit creëert rust en duidelijkheid. Onze financieel adviseurs vertellen je er graag meer over.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Let op: de ‘jubelton’ gaat verdwijnen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden