Langdurig ziekteverzuim bij personeel: hoe ga je ermee om?

Gepubliceerd op 03 december 2018

Medewerkers

We worden helaas allemaal wel eens ziek. Maar wat als je langdurig ziek bent? En hoe ga je daar als werkgever mee om? Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent wanneer een medewerker een langdurig ziekteverzuim heeft. Wij vertellen je er meer over.

Wat zijn de kosten bij langdurige ziekte of verzuim?

Het overkomt iedereen wel eens: je voelt je wat grieperig,  je hebt iets verkeerds gegeten of je hebt last van migraine. Gelukkig zijn voorgaande gevallen slechts incidenteel, maar het wordt wat anders wanneer het om langdurig ziekteverzuim gaat. Officieel is er sprake van langdurig ziekteverzuim als een werknemer zes weken of langer niet komt werken. Dit betekent voor werkgevers dat zij zich dan ook in moeten gaan zetten voor de re-integratie van de werknemer.

Jaarlijks krijgt gemiddeld 29 procent van de bedrijven te maken met een werknemer die vier weken of langer ziek is. De kosten voor langdurig verzuim kunnen snel oplopen tot 400 euro per dag. Daar komt nog eens bovenop dat je als werkgever 2 jaar lang, of tot het contract afloopt, de loon van een langdurig zieke werknemer moet doorbetalen. Als je de kosten van de doorbetaling van de werknemer, de vervanging én de kosten van de arbodienst of bedrijfsarts bij elkaar optelt, kunnen de jaarlijkse kosten oplopen tot bijna 100.000 euro!

Hoe ga ik om met langdurig ziekteverzuim?

Naast een hoop geld, kost langdurig ziekteverzuim ook veel tijd. Als werkgever moet jij, of een medewerker, namelijk het één en ander doen. Hieronder vind je een concreet stappenplan, zodat je vanaf dag 1 goed om kunt gaan met ziekteverzuim.

De eerste week:

Na de eerste ziekmelding heb je vier dagen de tijd om een melding te maken bij een bedrijfsarts of arbodienst. In sommige gevallen moet je ook het UWV inlichten.

De eerste twee maanden:

Je moet actie ondernemen wanneer het verzuim langer dan zes weken duurt, er geen duidelijkheid is of de werknemer binnen 13 weken hersteld zal zijn, of wanneer het niet duidelijk is of de werknemer überhaupt nog ooit kan komen werken. Dán moet je een bedrijfsarts of arbodienst een probleemanalyse laten opstellen. Binnen acht weken na de eerste ziekmelding moet er een probleemanalyse en een plan van aanpak zijn. In het plan van aanpak maak je samen met een deskundige en de werknemer een stappenplan om de re-integratie van de werknemer planmatig vast te leggen.

Het eerste jaar:

Er moet regelmatig contact zijn tussen jou, de werknemer en de arbodienst of bedrijfsarts om het plan van aanpak uit te voeren. Ook moet je een casemanager aanstellen. Dit mag de werkgever of een werknemer zijn, maar het mag ook iemand van de arbodienst zijn. De casemanager is de verantwoordelijke voor de re-integratie van de werknemer. Na 42 weken ziekteverzuim moet het verzuim bij het UWV gemeld worden. Van week 46 tot week 52 moet een eerstejaars evaluatie opgesteld worden. In deze evaluatie blik je terug op de re-integratieactiviteten van jaar een en maak je een plan van aanpak voor jaar twee.

Het tweede jaar:

Na 20 maanden moet je als werkgever een re-integratieverslag opstellen. In dit verslag worden alle activiteiten die je hebt ondernomen beschreven. Vanaf week 87 kan je werknemer een WIA-uitkering bij het UWV aanvragen. Indien jij je als werkgever genoeg hebt ingezet voor de re-intergratie van de werknemer, dan eindigt na twee jaar de loondoorbetalingsplicht. Re-integratie van een langdurig zieke medewerker kost dus veel tijd en geld. Maar weet dat je er niet alleen voor staat, een bedrijfsarts en arbodienst zijn er namelijk voor jou en je werknemer, tijdens het re-integratieproces.

Verzekerd voor verzuim

Als werkgever heb je de keuze om de loon voor 70 of 100 procent te verzekeren. Dit percentage heeft uiteraard wel invloed op de premie die je voor de verzekering zult betalen. Naast het vergoeden van de loonkosten, kan een verzuimverzekering je helpen bij de preventie. Een verzekeraar kan je ook helpen wanneer de kosten op een derde partij verhaald kunnen worden, mits die de veroorzaker van het verzuim is.

Benieuwd hoe hoog de kosten van langdurig ziekteverzuim voor jou kunnen zijn? Veldsink Advies helpt je daar graag bij. Neem gerust contact op of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt!

Bron: De Zaak

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Langdurig ziekteverzuim bij personeel: hoe ga je ermee om?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden