Kopen van een woning: wat komt er allemaal bij kijken?

Gepubliceerd op 04 oktober 2018

Hypotheken

Aanstaande zaterdag, 6 oktober, is het NVM Open Huizen Dag. Dit is natuurlijk bij uitstek dé dag om naar je potentiële droomhuis te gaan kijken. Het is verstandig om goed geïnformeerd te zijn over de zaken die bij de aankoop van een huis horen, voordat je overgaat tot koop. Wat is de staat van de woning? Welke hypotheekvormen zijn er en welke past bij jou? Kun je de woning wel bekostigen en zijn er nog bijkomende kosten waarmee je rekening kunt houden? Hier een aantal tips.

Wat is de staat van de woning?

Wanneer je eenmaal de woning aan het bezichtigen bent, is het verstandig om te letten op eventuele gebreken aan de binnen- en buitenkant van de woning. Zijn er scheuren of vochtplekken? Wat is de staat van de kozijnen? Bekijk de indeling van de woning en ga na of deze bij u past. Bijna net zo belangrijk als de woning zelf, is de buurt waar de potentiële nieuwe woning zich bevindt. Loop een rondje door de buurt en vraag eventueel aan de buren of er wel eens sprake is van overlast. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan!

Kun je de woning bekostigen?

Als je eenmaal jouw droomhuis hebt gevonden en een bod wilt uitbrengen, is het noodzaak om zo snel en duidelijk mogelijk te weten of je de woning wel kunt bekostigen. Gelukkig hebben wij daarvoor een handige tool ontwikkeld. Aan de hand van de vraagprijs, je jaarinkomen en eventueel eigen inleg kunnen wij je een beeld geven of je jouw droomhuis kunt bekostigen. Gebruik onze rekentool.

Zijn er bijkomende kosten?

Naast een eigen inleg en de kosten koper, zijn er ook een aantal andere kostenposten die voor je eigen rekening komen. Denk bijvoorbeeld aan de notariskosten wanneer je een hypotheekakte of een overdrachtsakte laat opstellen. Ook overdrachtsbelasting (twee procent van de aankoopwaarde) is een extra kostenpost die mensen vaak vergeten. Wanneer je een woning laat taxeren, krijg je ook te maken met taxatiekosten. Wanneer je ervoor kiest om een (hypotheek)adviseur in de arm te nemen, betaal je hier advieskosten voor. Dit lijkt een kostenpost maar is vaak een investering. Je bent op die manier verzekerd van het beste advies, wat je over een aantal jaren al gauw duizenden euro’s scheelt!

Welke hypotheekvormen zijn er en wat past het best bij jou?

Je komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit. Bij een annuïteitenhypotheek los je periodiek af. De (bruto) maandlasten zijn iedere maand hetzelfde. Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. In het begin betaal je de meeste rente en naarmate je de hypotheek afbetaalt, betaal je steeds minder rente. Welke hypotheekvorm het beste bij jou past? Dat maken we graag inzichtelijk. We denken met je mee en kijken verder dan alleen de laagste rente. Bel ons gerust voor meer informatie, of kom vrijblijvend langs bij uw lokale vestiging.

Met deze tips kun je zelfverzekerd op pad tijdens de NVM Open Huizen Dag. Wij wensen je ontzettend veel plezier!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Kopen van een woning: wat komt er allemaal bij kijken?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden