Inbraakalarm verplicht? Schakel hem wel in!

Gepubliceerd op 16 mei 2022

Preventie

Met bepaalde keurmerken of alarmsystemen krijg je bij veel verzekeraars korting op de premie van je inboedelverzekering. Soms stelt de verzekeraar zo’n alarm verplicht. Bijvoorbeeld wanneer je een dure inboedel wilt verzekeren. Heb je een alarm laten installeren, dan is het belangrijk om het consequent in te schakelen en dat ook van je huisgenoten te vragen.

Dure inboedel verzekeren? Inbraakalarm vaak verplicht

De gemiddelde inboedel in Nederland is ongeveer € 45.000 waard. Maar wie bijvoorbeeld veel kostbare sieraden of kunst heeft, zit daar al snel boven. De verzekeraar wil die spullen dan vaak alleen (aanvullend) verzekeren wanneer klanten maatregelen nemen om hun woning extra goed te beschermen. Stap één is het installeren van een door de verzekeraar toegestaan alarmsysteem. Maar minstens zo belangrijk is stap twee: het alarmsysteem goed gebruiken.

Alleen dekking bij goed gebruik alarmsysteem

Recent ging een consument daar behoorlijk de mist mee in. Er werd bij haar ingebroken en de schade bedroeg maar liefst € 104.000. Wat was er gebeurd: haar zoon had het huis verlaten zonder de alarminstallatie aan te zetten. En de verzekeraar had dat wel verplicht gesteld. Dat was ook door haar adviseur met haar besproken.

De verzekeraar weigerde daarop de schade uit te keren. De vrouw stapte naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Ze vond dat ze niet goed was voorgelicht. Volgens Kifid is het echter de eigen verantwoordelijkheid van bewoners om een alarminstallatie ook daadwerkelijk in te schakelen.

Inbraakpreventie is altijd een goed idee

 1. Een Keurmerk Veilig Wonen of een alarmsysteem beschermen je kostbare spullen. Bijkomend voordeel is dat ze vaak een premiekorting op je inboedelverzekering opleveren.
 2. Heb je veel kostbare spullen zoals sieraden, kunst of antiek? Of krijg je dat in bezit? Geef dit dan aan bij je financieel adviseur zodat deze de inboedelverzekering daarop kan afstemmen of je hier een kostbaarhedenverzekering voor kan adviseren.
 3. Stelt de verzekeraar een alarminstallatie verplicht, neem dan met je financieel adviseur de eisen goed door. Vaak staat er in de voorwaarden dat het alarm ’s nachts en bij het verlaten van het huis moet zijn ingeschakeld. Zorg er dus ook voor dat niet alleen jij maar ook je kinderen of andere huisgenoten het alarm daadwerkelijk gebruiken!

Ook dan zijn we er voor jou

Je inboedel kan in de loop van de jaren in waarde zijn gestegen. Misschien heb je wel kostbare items in je bezit gekregen? Of wil je nagaan of jouw inboedel een inbraakalarm nodig heeft? Dan is het goed om jouw inboedelverzekering eens onder de loep te nemen. Neem dan gerust contact op met je Veldsink adviseur in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Inbraakalarm verplicht? Schakel hem wel in!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden