Je huis of hypotheek als pensioen gebruiken? Zo doe je dat

Gepubliceerd op 28 juli 2020

Pensioen

De belofte van een gegarandeerd pensioen kan vanwege het nieuwe pensioenstelsel steeds lastiger worden waargemaakt; vooral door de lage rente. Daarom wordt een aanvulling op het pensioen in de toekomst steeds belangrijker. Wat veel mensen niet weten is dat een eigen woning de nodige kansen biedt voor een aanvulling op je pensioen. Met een eigen woning kun je bijvoorbeeld vermogen opbouwen, besparen of overwaarde verzilveren. Zelfs als je pensioenleeftijd wat verder in de toekomst ligt. Hoe? Dat leggen we je met deze 6 tips graag uit.

1. (Deel) hypotheek aflossen

Het aflossen van een gedeelte van je hypotheek is een vorm van (be)sparen. Je bouwt namelijk vermogen op en verlaagt hiermee direct je maandlasten. Aflossen is zeker in deze tijd een interessant alternatief, omdat de spaarrente erg laag staat en de vermogensrendementsheffing relatief hoog. Houd echter wel rekening met de ‘Wet Hillen’: een huis bezitten met een kleine of geen hypotheekschuld wordt hierdoor jaarlijks een beetje duurder. 

2. Pensioensparen

Ga je bijna met pensioen? Dan kan pensioensparen aantrekkelijk zijn. Je zet eenmalig of maandelijks geld opzij en laat dit beleggen door een professional. Pensioensparen is een fiscaal vriendelijke manier om vermogen op te bouwen als aanvulling op het pensioen.

3. Overwaarde opnemen

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Hierdoor hebben veel huisbezitters te maken met overwaarde op hun huis. Oftewel: je hebt ‘geld in de stenen’. Door je huis te verkopen, komt er een bedrag vrij. Dit bedrag kun je gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Maar ook als je niet wilt verhuizen, zijn er mogelijkheden om geld uit de stenen op te nemen. Zo kun je op basis van de overwaarde een extra hypotheek aanvragen. Hiermee krijg je een vrij besteedbaar bedrag waarbij je bijvoorbeeld je woning kunt verbouwen, je kinderen financieel kunt ondersteunen of een andere grote aankoop kunt doen ter aanvulling op het (naderende) pensioen.

4. Kleiner of goedkoper gaan wonen

Door kleiner of goedkoper te wonen, combineer je lagere maandlasten met overwaarde dat direct vrijkomt. Als je hier interesse in hebt, is dít het moment: door de krappe huizenmarkt zal het huis waarschijnlijk snel verkocht zijn voor een goede prijs. Daarbij kan je je eventuele aflossingsvrije hypotheek grotendeels meenemen.

5. Huis verduurzamen

Een investering in je woning is waardevast en daarom vaak de moeite waard. Het verduurzamen van je woning kan daarom erg interessant zijn. Banken bieden vaak interessante hypotheekoplossingen voor energiezuinig wonen, bijvoorbeeld door extra korting op de hypotheek te geven. Daarnaast verlaag je hiermee tevens de maandelijkse energierekening.

6. Beleggingspand kopen

Met een beleggingspand profiteer je van de stijgende huizenprijs én ontvang je huurinkomsten. Wil je een huis kopen om te verhuren, dan kan je hier (deels) een hypotheek voor afsluiten. Deze verhuurhypotheek maakt een beleggingspand voor een bredere doelgroep toegankelijk.

Interesse gewekt?

Zoals je ziet is er veel meer mogelijk met de overwaarde van je huis dan je misschien dacht. Is je interesse gewekt voor één of meer van bovenstaande mogelijkheden? Kom dan snel eens praten met een van onze Veldsink adviseurs bij jou in de buurt. We adviseren je graag over de best mogelijke opties voor jouw situatie, zodat jij snel van een extra buffer kunt genieten.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Je huis of hypotheek als pensioen gebruiken? Zo doe je dat
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden