Hoe inbraakgevoelig is jouw sleutelloze auto?

Gepubliceerd op 15 februari 2021

Risicopreventie

Gemak dient de mens; steeds meer auto’s kun je openen zonder sleutel. Je komt aanlopen en met het elektronische signaal gaat je auto al van het slot. Je stapt in en kunt met een druk op de startknop gaan rijden. Dit comfort maakt je auto wel inbraak- en diefstalgevoeliger. Hoe zorg je ervoor dat jouw auto niet ten prooi valt aan dieven?

Hoe keyless entry diefstal werkt

Je denkt dat de autosleutels veilig binnen liggen op een tafeltje in de gang of in de keuken. Maar het signaal dat de sleutel uitzendt, kan wel tot 1 kilometer afstand opgepikt worden. Met de relay attack methode lopen autodieven straten af met apparatuur die het signaal van de sleutel opvangt en dat vervolgens versterkt weer uitzendt naar een tweede persoon die bij de auto staat. Daarmee laten ze jouw geparkeerde auto van het slot gaan en halen zo eenvoudig de auto leeg of nemen hem zelfs mee zonder in te hoeven breken.

Nieuwe eisen

Bijna 9 op de 10 auto’s met een zogenaamd ‘keyless entry’ systeem zijn niet genoeg beveiligd. Dat is behoorlijk veel. Sinds 2021 moeten alle auto’s voldoen aan nieuwe veiligheidsnormen om in aanmerking te komen voor een certificaat Voertuigbeveiliging. Veel verzekeraars stellen zo’n certificaat van het Keurmerk Voertuigbeveiliging als voorwaarde voor (beperkt)cascodekking van de autoverzekering.

De nieuwe voorschriften schrijven bijvoorbeeld voor dat de sleutel bij diefstalgevoelige modellen na vijf minuten in de slaapstand springt waardoor de sleutel geen signaal meer uitzendt. Een andere optie is dat de auto wordt uitgerust met een systeem dat het keyless signaal wegfiltert.

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je er eenvoudig voor zorgen dat het signaal niet opgepikt kan worden door je sleutel op te bergen in een goed afgesloten metalen bakje. Dit bakje blokkeert het signaal waardoor dieven het niet meer kunnen oppikken. Het principe werkt als de kooi van Faraday. Ook is er een systeem op de markt (‘Keyless Protector’) dat ervoor zorgt dat je sleutel niet gekopieerd kan worden, vraag je autodealer voor meer informatie. Helemaal uitzetten van keyless entry kan ook, maar dan mis je het gebruiksgemak.

Hoe weet je of jouw auto aan de nieuwe eisen voldoet?

Autofabrikanten zijn al wel bezig met het aanbrengen van betere bescherming, maar je auto zal nog nét niet die ene uitzondering zijn. Gelukkig is je auto niet meteen onverzekerd, maar het is wel zo dat verzekeraars extra maatregelen verwachten. Welke dat zijn en hoe zij omgaan met het verzekeren van je auto, kan verschillen per verzekeraar.

Via de website autodiefstalcheck.nl kun je op basis van het kenteken zien in welke risicoklasse jouw auto valt en of deze voldoende is afgeschermd. Uiteraard kun je ook je autodealer vragen welke maatregelen de autofabrikant in petto heeft. Anders is er altijd nog het metalen opbergbakje waar je sleutel veilig in kan liggen.

Wil je weten hoe jouw verzekeraar omgaat met de nieuwe veiligheidseisen? Vraag het na bij onze adviseurs. Wij helpen je graag.

Weet jij welke risico’s je loopt en hoe je ze kunt voorkomen?

 

Lees hier alles over preventie

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe inbraakgevoelig is jouw sleutelloze auto?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden