Hoe blijf je fysiek en mentaal gezond op het werk?

Gepubliceerd op 08 oktober 2021

Medewerkers

Wist jij dat 2 op de 5 werknemers in Nederland te maken heeft met lichamelijk belastend werk? Denk aan te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. Maar ook mentale risico’s zoals stress en burn-outs door het werk, zijn aan de orde van de dag. Wat kun je doen om deze werkgerelateerde risico’s te voorkomen? Wij geven je tips.

1. Ken en aanvaard je grenzen

Hoewel perfectie de nieuwe norm lijkt, is toch echt niemand perfect. We hebben allemaal onze beperkingen. Ken en accepteer jezelf, weet wat je sterktes en je zwaktes zijn en aanvaard je grenzen.

2. Stap eens uit je comfortzone

Durf soms uit je comfortzone te stappen. Nieuwe dingen uitproberen kan frisse energie geven. Zo houd je het enthousiasme in je persoonlijke en werkende leven erin.

3. Communiceer vaker offline

Communiceren doen we tegenwoordig voornamelijk digitaal. Zelfs tijdens de lunchpauze hebben we al snel onze smartphone in de hand. Een evolutie die je niet kunt tegenhouden, maar toch is direct contact en actief luisteren en praten met elkaar onvervangbaar. Het voorkomt in veel gevallen ook veel misverstanden en irritaties die met online communicatie sneller optreden. Pak dus wat vaker die telefoon en maak die persoonlijke afspraak!

4. Beweeg voldoende

Heb je een kantoorbaan? Weet dat zitten echt het nieuwe roken is. Thuiswerken, mailen, appen en chatten zorgen ervoor dat je bijna niet meer hoeft op te staan om een collega te spreken. Gevolg is dat je steeds intensiever doorwerkt, met veel te korte pauzes en veel te weinig menselijk contact. Uiteindelijk gaat dit ten koste van je productiviteit en werkplezier.

5. Leef gezonder

Ben je lichamelijk en mentaal goed in balans? Dan ben je minder gevoelig voor werkstress. Leefstijl speelt daar een belangrijke rol bij. Volgens arbodiensten onderschatten we de positieve effecten van voldoende bewegen, gevarieerd eten, en voldoende slapen. Alleen gezonder leven zorgt al voor 10 tot 15 procent meer productiviteit. Gevarieerde en volwaardige voeding geeft je meer energie, terwijl ongezonde voeding de klachten van stress en een burn-out juist versterken. Vermijd daarom suiker en alcohol en gun jezelf voeding die rijk is aan vitamine B en C.

6. Neem vaker een time-out

Niets doen is ook werken. Een goede balans tussen spanning en ontspanning levert vaak het beste resultaat op. Zoek die balans bij jezelf op. Durf minstens drie keer per werkdag even niets te doen. Kijk uit het raam en maak je gedachten leeg. Sta op en maak een (lunch)wandeling, of loop even naar je collega’s op een andere afdeling voor een praatje. Onderbreek de gedachtestroom. Wie daarna weer aan het werk gaat, is als iemand die ontwaakt uit een diepe slaap. Met verse ideeën, nieuwe invalshoeken en hernieuwde energie voor het werk.

7. Voorkom werkgerelateerde lichamelijke ongemakken

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen.

8. Praat erover en stel de hulpvraag

Heb je last van problemen of stress? Praat er dan over. Door je problemen en zorgen te benoemen, heb je er beter grip op. Je ziet sneller wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen om het op te lossen. Durf ook gewoon een ander om hulp te vragen. Dit is géén teken van zwakte, maar getuigt juist van zelfkennis en zelfredzaamheid.

Ook dan zijn we er voor jou

Hopelijk zorgen bovenstaande tips ervoor dat je langdurig prettig werkt zonder fysieke en mentale ongemakken. Helaas blijft het leven onvoorspelbaar en kan er altijd iets gebeuren wat je leven op zijn kop zet, met alle financiële gevolgen van dien. Dit laatste werkt op zijn beurt stress in de hand waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.

Wil je financiële stress voorkomen? Loop dan eens bij ons binnen. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie adviseren wij je graag welke verzekeringen het beste bij je passen. En wellicht is het maken van een Veldsink Financiële foto ook wel iets voor jou? Hoe dan ook, wij zijn er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe blijf je fysiek en mentaal gezond op het werk?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden