Goed werkgeverschap? Zorg voor een veilige werkomgeving!

Gepubliceerd op 22 oktober 2021

Medewerkers

Als mensen gezond, veilig en met plezier kunnen werken, bevordert dat de productiviteit en prestaties en vermindert het verzuim. Om een veilige omgeving te waarborgen is het wettelijk verplicht om als bedrijf een actuele Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) met een plan van aanpak te hebben. Het zijn vooral grotere organisaties die een RI&E hebben opgesteld, maar de verplichting geldt ook voor kleinere ondernemingen die personeel in dienst hebben. Een verplichting die bij niet naleving voortaan meteen voor een fikse boete zorgt!

Wetswijziging: meteen een boete

Sinds 23 juli 2019 kan een inspecteur meteen een boete opleggen als blijkt dat er geen of geen actuele RI&E met plan van aanpak is. Voorheen was dat alleen een waarschuwing. De boetes zijn bovendien verhoogd:

 • Heb je als organisatie geen RI&E, dan is de boete gestegen van € 3.000,- naar maximaal € 4.500,-.
 • Ontbreekt het plan van aanpak, dan is de boete fors verhoogd van € 750,- naar € 3.000,-.
 • Heb je minder dan 5 werknemers, dan is de boete 10% van het normbedrag.

Alle reden dus om eens goed te kijken naar je onderneming en actie te nemen om je RI&E af te stoffen of er een op te tuigen.

RI&E uitvoeren

Voer je een RI&E uit, dan breng je alle arbeidsrisico’s in kaart. Met een plan van aanpak ga je ze daarna gericht aanpakken. Een RI&E-deskundige kan je daarbij helpen, maar het is ook mogelijk om dat zelf te doen. Houd er dan wel rekening mee dat een gecertificeerde arbodienst of deskundige de RI&E in de meeste gevallen moet toetsen. Alleen als je maximaal 25 werknemers in dienst hebt en gebruikmaakt van een erkende branche-RI&E is er geen toetsingsplicht.

Een RI&E is nooit klaar

De RI&E moet altijd actueel zijn. Zijn er veranderingen binnen het bedrijf (zoals nieuwe machines, een nieuw gebouw of een reorganisatie)? Dan moet je ook de RI&E opnieuw bekijken en aanpassen aan de nieuwe situatie. Het is verstandig om regelmatig (jaarlijks) je RI&E onder de loep te nemen en vooral ook het plan van aanpak te bekijken. Hoe is de voortgang en moet je bijsturen?

Wil je meer weten over de zakelijke risico’s die jouw onderneming loopt? Jouw zakelijk adviseur helpt je graag. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Goed werkgeverschap? Zorg voor een veilige werkomgeving!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden