Extra hypotheekaflossing nu extra interessant

Gepubliceerd op 09 juni 2022

Hypotheken

Door de stijgende hypotheekrente doet zich voor sommige huizenbezitters op dit moment een bijzonder fenomeen voor: gratis aflossen van (een groter deel van) je hypotheek. Heb je in de afgelopen jaren voor een lage rente een hypotheek afgesloten, dan is de kans groot dat je geldverstrekker het nu aantrekkelijk maakt om gratis extra af te lossen. Hoe dit zit, leggen we je graag uit.

Normaal gesproken betaal je voor je hypotheek iedere maand een vast bedrag. Dat bedrag is opgebouwd uit aflossing en rente. Je kunt ook extra aflossen, maar vaak tot een maximaal bedrag per jaar. Bij veel geldverstrekkers mag je jaarlijks tot 10 procent van je hypotheeksom boetevrij extra aflossen. Bij andere geldverstrekkers is dat ruimer, zelfs 20 procent. Wil je toch meer aflossen, dan kan dat wel, maar betaal je normaal gesproken een boetebedrag.

Stijgende hypotheekrente

De gemiddelde hypotheekrente is in een paar maanden gestegen van 1,5 procent naar 3,4 procent. Door de stijgende hypotheekrente kan het zijn dat jouw vastgezette rente lager is dan de huidige rente. In dat geval mag je momenteel onbeperkt extra aflossen. Zonder boete dus.

Een rekenvoorbeeld:
stel dat je een hypotheek hebt afgesloten voor een rente van 1,5 procent en die is nog negen jaar rentevast. Dan vergelijkt je geldverstrekker dat met de huidige rente van dezelfde rentevastperiode. Dat is de zogenoemde vergelijkingsrente. Is die rente hoger, dan kun je boetevrij extra aflossen.

Schenking of erfenis

In 2016 is de Mortgage Credit Directive ingegaan. Dat zijn Europese hypotheekrichtlijnen waarin ook dit fenomeen is opgenomen. Banken moeten zich eraan houden en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt er toezicht op. Geldverstrekkers mogen alleen een boete heffen als ze er zelf nadeel van hebben dat jij extra aflost. Dat is nu dus niet meer het geval. Bij een schenking of erfenis kan extra aflossen nu dus ook aantrekkelijker zijn. Of als je net op de grens van de vermogensrendementsheffing zit.

Ook dan zijn we er voor jou

Of extra aflossen ook in jouw situatie verstandig is, valt natuurlijk te bezien. Soms zijn er betere alternatieven voor handen. Op dit moment is sparen nog altijd niet aantrekkelijk, maar je kunt natuurlijk ook overwegen te gaan beleggen of het geld in te zetten om je woning te verduurzamen. Wil je hier eens over sparren met een onafhankelijk financieel adviseur? Loop dan gerust eens binnen bij je Veldsink kantoor in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Extra hypotheekaflossing nu extra interessant
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden