Doen de rookmelders in je huis het wel?

Gepubliceerd op 08 juli 2022

Preventie

Op 1 juli 2022 is de verplichting om op iedere woonverdieping rookmelders te plaatsen, ingegaan. Die verplichting is er niet voor niets. Het voorkomt veel slachtoffers mocht er onverhoopt brand uitbreken. Maar dan moeten de melders wél werken.

Hangen de rookmelders al bij jou?

Was jij al vooruitstrevend en heb je ze al een lange tijd op iedere verdieping hangen? Dan kan het best zijn dat de batterij intussen leeg is. Of je hebt de batterijen eruit gehaald toen de melder midden in de nacht begon te piepen dat ze leeg waren. En met de gedachte “Oh die vervang ik later wel”, ben je terug je bed ingedoken. En vervolgens is het je ontschoten.

Of heb je al wel rookmelders aangeschaft, maar ben je er nog niet aan toegekomen om ze op te hangen?

Brandrisico’s

Veel mensen kennen wel de risico’s, maar nemen die vaak toch voor lief. Wat denk je van een pan op het vuur zetten en dan de keuken uitlopen? Of ‘s nachts opladers in het stopcontact laten zitten, met of zonder telefoon eraan?

Ook zijn er minder bekende risico’s. Zoals het niet regelmatig schoonmaken van het stoffilter van de wasdroger of de filters in de afzuigkap. Ook zullen niet veel mensen zich ervan bewust zijn dat de elektra in het huis elke vijf jaar een controle vergt. Kortsluiting is een van de vaakst voorkomende oorzaken van brand in huis.

Waar hang je rookmelders?

Op iedere verdieping in je huis moet minimaal één melder hangen (dus ook in de kelder!). Meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om er ook een op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

Voor nieuwbouwwoningen waren rookmelders al verplicht en daar zijn ook specifieke eisen voor. Bij bestaande woningen is dat niet zo. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben, maar verder schrijft de wet niets voor. Voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan als er brand is.

Woon je in een huurhuis? Dan is de verhuurder er verantwoordelijk voor dat er in jouw huis voldoende rookmelders hangen. Als huurder ben je vaak wel degene die moet zorgen voor het onderhoud ervan. Dus ook die batterij even vervangen. Voldoet de verhuurder niet aan zijn verplichting, dan is dat een gebrek waar je hem op kunt aanspreken.

Verzekering

Wat als je geen rookmelders hebt of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al staat het niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden, je mag als verzekerde niet nalatig zijn. Zeker als het een wettelijke verplichting betreft. Dus zorg ervoor dat je voldoende rookmelders in huis hebt hangen en dat je ze ook onderhoudt. Het is immers voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten.

Wij helpen je graag met het checken van je inboedel- en/of opstalverzekering. Neem dus gerust contact op met een van onze kantoren in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Doen de rookmelders in je huis het wel?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden