De dunne lijn tussen schuldgevoel en aansprakelijk zijn

Gepubliceerd op 26 augustus 2019

Verzekeringen

Als je door een ongelukje schade veroorzaakt bij of aan anderen, geeft dat een rotgevoel. Maar dat betekent niet altijd dat je ook echt aansprakelijk bent.

Stel je voor: je bent bij vrienden en loopt door de kamer, kijkend naar een huis aan de overkant. Je struikelt en valt op de glazen salontafel. Die breekt in duizend stukjes. Heel vervelend voor jou en je vrienden. In zo’n situatie ben je aansprakelijk voor de schade. Je had voorzichtiger moeten zijn, want je wist waar de tafel stond. Er is dan sprake van een onrechtmatige daad, zoals dat heet.

Onrechtmatig of niet onrechtmatig?

Stel je nu eens voor dat je bij diezelfde vrienden op een stoel gaat zitten. Op deze stoel lag een net nieuwe zonnebril van bijv. € 250,-. Je gaat bovenop de zonnebril zitten en de bril is daardoor helemaal kapot. In zo’n situatie ben je niet aansprakelijk. Je hebt met het gaan zitten op de stoel geen onrechtmatige daad gepleegd en er valt je ook niets te verwijten. Een stoel is namelijk om op te zitten en je hoeft niet te verwachten dat daar een zonnebril ligt.

Schuld voelen is niet altijd schuld hebben

Schade veroorzaken is altijd vervelend. Maar je schuldgevoel hoeft niet meteen te betekenen dat je bij een ongelukje ook voor de schade moet opdraaien. Alleen weet je nooit zeker wanneer dat het geval is. Daarom is het altijd verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die dekt de kosten als je aansprakelijk bent, zoals met die glazen tafel. En ben je niet aansprakelijk? Dan voeren zij het verweer zodat je gesteund wordt door de verzekeraar. En het rotgevoel, daar bestaat helaas geen verzekering voor!

Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering of zit je met een vraag over een schade? Kom dan gerust eens langs bij één van de vestigingen bij jou in de buurt. Wij helpen je graag!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
De dunne lijn tussen schuldgevoel en aansprakelijk zijn
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden