Bouwkundige keuring: een goede investering?

Gepubliceerd op 29 juli 2020

Hypotheken

Je wilt een huis kopen en hebt dé ideale woning gezien. Het liefst zet je meteen je handtekening. Maar hoe weet je of je geen huis koopt met gebreken of bouwfouten? Hiervoor kun je een bouwkundige keuring laten doen. Dit kun je opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract en gebruiken in je onderhandeling.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in mogelijke gebreken en achterstallig onderhoud van een huis. Een deskundige voert de keuring uit. Hij onderzoekt de woning van binnen en buiten. Bijvoorbeeld de staat van de fundering, het dak en de gevel.

Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?

Laat een bouwkundige keuring niet pas uitvoeren als je zelf vermoedt dat er iets mis is. Het is voor iedere huizenkoper zinvol. Het geeft je vooraf zekerheid over mogelijke onderhoudskosten. Dit geldt niet alleen voor oudere huizen. Ook bij nieuwbouw woningen kan hier sprake van zijn. Mogelijk is er meer nodig dan een nieuwe verflaag.

Kosten van een bouwkundige keuring

Het bouwkundig rapport kost tussen de € 300 en € 500. Is een bouwkundige keuring verplicht bij het afsluiten van je hypotheek? Dan zijn de kosten van de keuring fiscaal aftrekbaar. Onze adviseurs kunnen je hier meer over vertellen.

Waar wordt op gelet bij een bouwkundige keuring?

Er kunnen verschillende verborgen gebreken naar voren komen, die je op het eerste gezicht niet opvallen. Zo kan de ondervloer verzakt zijn door houtworm. De zoldervloer blijkt instabiel, de kelder verkeerd geplaatst of het riool onder je huis zakt weg en moet vervangen worden. Andere nare verassingen zijn asbest in het plafond of verrotte kozijnen. Met een huis kan er van alles mis zijn wat je niet ziet bij een bezichtiging.

Kosten in een bouwkundig rapport

Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige je een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel van de gevonden gebreken. Zo weet je welke onderhoudskosten je nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport. Dit rapport geeft een beschrijving van elk onderdeel van het huis. Ook plaatst de deskundige foto’s van bouwtechnische gebreken.

Koop je een huis waar veel aan gedaan moet worden? Dan is het mogelijk interessant dit mee te nemen je hypotheek in de vorm van een bouwdepot.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. En met een bouwkundig rapport voldoe je als koper aan uw onderzoeksplicht. Dit is de plicht om onderzoek te verrichten naar de staat van het huis. De beste manier om dit te doen is met een bouwkundige keuring. De kans is kleiner dat je zelf verantwoordelijk bent wanneer achteraf gebreken aan het licht komen.

Denk je aan het kopen van een huis?

Als je je droomhuis hebt gezien, is het goed om, naast eventueel een bouwkundige keuring, ook te weten of je het huis kunt bekostigen en wat daar allemaal bij komt kijken. Onze adviseurs helpen je daar uiteraard graag bij. Loop gerust even binnen, de koffie staat klaar!

 

Bron: RegioBank

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Bouwkundige keuring: een goede investering?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden