Betere verzekeringsvoorwaarden voor ex-kankerpatiënten

Gepubliceerd op 11 november 2020

Verzekeringen

Vanaf januari 2021 gelden er betere verzekeringsvoorwaarden voor ex-kankerpatiënten die langere tijd genezen zijn verklaard. Zij hebben dan recht op een schone lei. Alle Nederlandse verzekeraars zijn verplicht zich aan de nieuwe regels te houden.

Huidige situatie

Als ex-kankerpatiënt is het op dit moment lastig om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten; een verzekering die vaak essentieel is bij het kopen van een huis. Ex-kankerpatiënten worden om die reden vaak behoorlijk beperkt in de mogelijkheden hun leven weer op te bouwen nadat zij zijn genezen. Als het wel lukt, dan wordt vaak een hogere premie gevraagd.
Toen er in 2019 onderzoek naar werd gedaan, bleek dat maar liefst zes op de tien (ex-) kankerpatiënten in Nederland er niet in slaagden een ORV af te sluiten.

Nieuwe situatie

Vanaf januari 2021 gaat dat veranderen. Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad, mag vijf jaar na genezing niet meer door de verzekeraar worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Voor mensen die ouder zijn dan 21 jaar geldt dat zij na tien jaar niet meer hoeven te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad. Hierdoor kunnen ex-kankerpatiënten zich beter verzekeren zonder extra hoge premies. Het gaat hierbij zowel om overlijdensrisicoverzekeringen als uitvaartverzekeringen.

Kortere termijnen

Voor sommige vormen van kanker gaan kortere termijnen gelden. De NFK en het Verbond van Verzekeraars werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten.

Medische vragen blijven

Wat onveranderd blijft is dat de verzekeraar bij de aanvraag van een ORV altijd vragen blijft stellen over medische aandoeningen, chronische ziekten en je levensstijl. De gevolgen van een ziekte als kanker kunnen daarbij ook straks nog steeds een rol spelen: bijvoorbeeld wanneer je lijdt aan blijvend hartfalen na een chemotherapie. Dergelijke aandoeningen moet je nog steeds melden.
Kom je er niet uit? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen. Loop gerust eens binnen.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Betere verzekeringsvoorwaarden voor ex-kankerpatiënten
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden