Ben ik verzekerd tegen brandschade?

Gepubliceerd op 02 november 2018

Verzekeren

Brand kan voor een hoop ellende en schade zorgen. Er kunnen veel spullen verloren gaan of zelfs uw hele huis zou in vlammen op kunnen gaan. Het is helaas niet mogelijk om de emotionele waarde te verzekeren, maar de waarde van de spullen kunnen wel verzekerd worden. Maar wanneer wordt er van brandschade gesproken en ben je hier wel goed voor verzekerd?

Bij wie is er vaak sprake van schade?

Het Verbond van Verzekeraars heeft onderzoek gedaan naar de leeftijdscategorie waarbij het vaakst brandschade wordt geclaimd. Verzekerden tussen de 38 en 56 jaar die vaak een gezin hebben, blijken twee keer zo vaak een vergoeding te vragen. In totaal werd in 2017 bijna 100.000 keer aanspraak gemaakt op de inboedel- en opstalverzekering vanwege brand.

Een van de oorzaken van het relatieve hoge aantal branden bij gezinnen ligt vaak aan de aanwezigheid van elektrische apparatuur, zoals smartphones, tablets, maar ook aan speelgoed zoals bijvoorbeeld hoverboards. Dit soort apparaten zijn vaak uitgerust met sterke batterijen, die na te lang opladen of opladen met niet-originele laders oververhit raken en uiteindelijk vlam kunnen vatten.

Toch is niet alleen nieuwere apparatuur de oorzaak van claims. Verzekeraars zien ook het ouderwetse ‘spelen met vuur’ nog altijd terugkomen onder hun klanten. Het blijkt dat vuur voor kinderen erg interessant blijft, waarbij bijvoorbeeld een aansteker op tafel heel verleidelijk kan zijn.

Is er sprake van brandschade?

Simpelweg alle schade die door verbranding door vuur veroorzaakt wordt, is brandschade. In veel gevallen valt ook de schade die door het blussen van het vuur is ontstaan en de roet- en rookschade, onder brandschade.

Let op: wanneer de brandschade een gevolg is van een open haard met een slecht onderhouden schoorsteen, dan valt de schade vaak niet onder de verzekering.

Het is belangrijk om te weten dat de verzekeraar bepaalt of uw schade ook als brandschade vergoed wordt. Hiervoor wordt onder andere naar de polisvoorwaarden gekeken.

Is de brandschade verzekerd?

Voor de woning en spullen geldt dat je met een opstalverzekering en inboedelverzekering al verzekerd bent tegen brandschade. Bij een koopwoning kun je dit veelal afsluiten onder de noemer “woonhuisverzekering”. Als je een huurwoning hebt, hoef je alleen de spullen te verzekeren en zal enkel een inboedelverzekering al volstaan. Het is bij huurwoningen namelijk de plicht van de verhuurder om de woning te verzekeren. Daarbij is het echter wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat niet elke verzekeraar dezelfde schade voor hetzelfde bedrag dekt. Een aanrader is dan ook om de polisvoorwaarden goed door te nemen om zeker te weten waar je recht op hebt.

Als je auto alleen WA-verzekerd is, dan is de auto niet verzekerd tegen brandschade. Met een beperkt cascoverzekering en allrisk verzekering ben je wel verzekerd voor de meeste gevallen van brandschade. Ook hier geldt dat de polisvoorwaarden van de autoverzekering een grote rol spelen.

Heb ik een brandverzekering nodig?

Een brandverzekering verzekerd het huis en de spullen tegen de schade die door brand is ontstaan. Echter valt brandschade in veel gevallen onder de opstal- of inboedelverzekering. Het is dan ook vaak niet nodig om een extra brandverzekering af te sluiten, mits brandschade in de polisvoorwaarden is opgenomen.

Heb je vragen over brandverzekeringen, of wil je weten of brandschade binnen jouw polisvoorwaarden valt? Neem dan gerust contact op of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Bron: finfin
Bron: AD

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Ben ik verzekerd tegen brandschade?
Direct contact

Veldsink Adviesgroep Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  De Pinckart 11
  5674CB Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17.00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken