De belastingaangifte 2021: waar moet je als ondernemer op letten?

Gepubliceerd op 01 april 2022

Onderneming

Het is april en dus is het weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Ben je ondernemer en doe je de aangifte zelf? Houd dan rekening met onderstaande belangrijke aandachtspunten.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Niet iedere zzp’er, freelancer of mkb’er is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarvoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Via de OndernemersCheck van de Belastingdienst kun je nagaan of je IB-ondernemer bent.

Ben je geen IB-ondernemer, maar heb je wel winst gemaakt? Dan moet je over deze inkomsten ook belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als ‘inkomsten uit overig werk’.

Wat zijn jouw aftrekposten en ondernemersfaciliteiten?

Als zzp’er heb je mogelijk recht op bepaalde aftrekposten. Denk aan zakelijke kosten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de oudedagsreserve. Ook premies die je hebt ingelegd voor een lijfrente zijn aftrekbaar, mits je binnen de jaarruimte blijft.

Voor een aantal van deze aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium. Het minimum aantal uren dat je op jaarbasis in je bedrijf steekt, moet boven de 1.225 uur uitkomen. Uren die je besteedt aan marketing, administratie of netwerken mag je ook meetellen. Houd die uren goed bij, want de Belastingdienst kan er naar vragen.

Versoepeling urencriterium

Door de coronacrisis kon je over 2021 mogelijk niet aan het urencriterium voldoen. Om het risico te beperken dat je daardoor aftrekposten misloopt, gold een versoepeling van het urencriterium van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Over die periode mag je ervan uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.

TOZO-uitkering gehad?

Kreeg je vanwege de coronacrisis in 2021 een TOZO-uitkering (tijdelijke overbrugging voor zelfstandige ondernemers)? Houd er dan rekening mee dat deze uitkering, die liep tot 1 oktober 2021, meetelt voor het inkomen. Je moet er dus belasting over betalen. Deze uitkering staat bij de vooraf ingevulde gegevens in je aangifte inkomstenbelasting over 2021.

Thuiswerken beperkt aftrekbaar

Ook als zzp’er werkte je het afgelopen jaar misschien vaker vanuit huis. De kosten die je daarvoor moest maken zijn slechts in enkele gevallen af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting over 2021. Uitgaven voor je onderneming zoals vakliteratuur of zakelijke telefoontjes bijvoorbeeld wel, maar uitgaven zoals koffie, toiletpapier, gas, water en licht worden gezien als privé-uitgaven. En die zijn dus niet aftrekbaar.

Uitstel

Ook als ondernemer moet je 1 mei aangifte hebben gedaan. Heb je meer tijd nodig? Vraag dan vóór 1 mei uitstel aan, dan krijg je tot 1 september 2022 de tijd om je aangifte te doen. Houd er dan wel rekening mee dat het dan ook langer duurt voor je de definitieve aanslag krijgt, wat dus inhoudt dat je wat langer geld moet reserveren.

Wil je een keer sparren met een financieel adviseur over je onderneming? Neem dan gerust contact op met jouw zakelijk adviseur in de buurt

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
De belastingaangifte 2021: waar moet je als ondernemer op letten?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden