Bedrijfspand kopen: is dat verstandig?

Gepubliceerd op 26 juli 2023

Betalen en sparen

Kleine bedrijven hebben moeite om een geschikt bedrijfspand in de buurt te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van de RegioBank. Ondernemers oriënteren zich vooral op een huurpand. Is kopen een verstandig alternatief?

Er lijkt in Nederland een tekort aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. Volgens het CBS loopt het aantal zelfstandigen met en zonder personeel inmiddels richting de anderhalf miljoen. Deze kleine bedrijven hebben allemaal een plek nodig om te werken, het liefst dicht bij huis. In sommige gemeenten bestaat het aanbod van zakelijk vastgoed maar voor een aantal procent uit kleine bedrijfsruimtes. De kleine bedrijfsruimtes die er zijn, voldoen vaak niet aan de eisen van deze tijd.

Huren, een bewuste keuze?

Naast het tekort aan geschikte panden is er nog een probleem voor kleine ondernemers: de meeste bedrijfsruimtes in Nederland zijn huurpanden. Het merendeel van de kleine bedrijven huurt een bedrijfspand. Dat kan een bewuste keuze zijn, maar er is ook veel onduidelijkheid bij ondernemers over de mogelijkheden om te kopen.

Zorgen om huurverhoging

Ondernemers die een pand huren, hebben een grote zorg: de jaarlijkse huurverhoging. Door de naweeën van de coronacrisis, de hoge inflatie, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort komt deze verhoging nu niet uit. Helaas weigeren veel pandeigenaren de huurverhoging uit te stellen. Daarmee komen veel kleine ondernemers in de problemen.

Kopen is ook een optie

Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze ook een bedrijfsruimte kunnen kopen, blijkt uit het onderzoek. Of je als ondernemer beter een pand kunt kopen of huren hangt af van je persoonlijke situatie en de ontwikkelingen in de markt. Zowel kopen als huren hebben voor- en nadelen. Ook al stijgt de hypotheekrente, het kopen van een eigen pand kan financiële voordelen bieden: je bent niet meer maandelijks een steeds hoger wordende huur kwijt. En als de hypotheek is afgelost, is het pand van jezelf en kan je het vastgoed bij verkoop gebruiken als pensioenvoorziening.

Onze oplossingen helpen je vooruit

Twijfel je als ondernemer over huren of kopen? Laat je goed informeren! Ontdek samen met je Veldsink adviseur wat jouw mogelijkheden voor huur en koop zijn. Onze oplossingen helpen je vooruit.

 

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Bedrijfspand kopen: is dat verstandig?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden