Bedrijfspand kopen: is dat verstandig?

Gepubliceerd op 26 oktober 2023

Hypotheken

Er lijkt in Nederland een steeds groter tekort aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. Volgens het CBS loopt het aantal zelfstandigen met en zonder personeel inmiddels al over de twee miljoen. Deze mkb-bedrijven hebben allemaal een plek nodig om te werken, het liefst dicht bij huis. Het aanbod is echter maar beperkt. De kleine bedrijfsruimtes die er wel zijn, voldoen vaak niet aan de eisen van deze tijd.

Huren, een bewuste keuze?

Naast het tekort aan geschikte panden is er nog een probleem voor kleine ondernemers: de meeste bedrijfsruimtes in Nederland zijn huurpanden. Ondernemers die een pand huren, krijgen te maken met jaarlijkse huurverhogingen die flink kunnen oplopen. Met de inflatie, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort komt zo’n verhoging niet altijd uit. Daarmee kunnen veel kleine ondernemers in de problemen komen.

Huren heeft natuurlijk ook voordelen. Je hoeft zelf niet te investeren in het onderhoud van het pand en je hebt de flexibiliteit om op te zeggen wanneer je wilt.

Kopen is ook een optie

Het merendeel van de kleine bedrijven huurt een bedrijfspand. Dat kan een bewuste keuze zijn, maar er is ook onduidelijkheid bij ondernemers over de mogelijkheden om te kopen. Is kopen een verstandig alternatief?

Een bedrijfspand kopen heeft net als huren zowel voor- als nadelen. Zo kun je (een deel van) je vermogen dat in het pand zit niet gebruiken voor je onderneming en je krijgt te maken met onderhoudskosten.

Ondanks de stijgende hypotheekrente biedt het kopen van een eigen pand financiële voordelen: je bent niet iedere maand een steeds hoger wordende huur kwijt. Je weet beter waar je aan toe bent. En als de hypotheek is afgelost, is het pand van jezelf en kan je het verkopen en de opbrengst inzetten voor bijvoorbeeld je pensioenvoorziening.

Onafhankelijke kijk op financieren

Of je als ondernemer beter een pand kunt kopen of huren hangt af van je persoonlijke situatie en de ontwikkelingen in de markt. Twijfel je over huren of kopen? Laten we samen vooruitkijken en krijg inzicht in de juiste oplossingen voor jouw onderneming.

Zonder financieel expert is een financiering regelen uitdagend. Dan is het fijn om een adviseur te hebben die je persoonlijk adviseert en hierbij helpt. Loop even binnen bij het kantoor bij jou in de buurt en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Bedrijfspand kopen: is dat verstandig?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden