ZZP’er? Hoe zit het dan met de mede aansprakelijkheid?

Gepubliceerd op 16 april 2018

Onderneming

Op een bouwproject moeten metsel- en lijmwerkzaamheden worden uitgevoerd. De hoofdaannemer, die zelf geen metselaars in dienst heeft, huurt een zelfstandig werkend metselaar (ZZP’er) in als onderaannemer. Vanwege de omvang van de werkzaamheden huurt deze onderaannemer op zijn beurt nog eens vier ZZP-metselaars in.

Twee van deze ingehuurde ZZP’ers zijn bezig met opruimwerkzaamheden. Hierbij willen ze een zware big-bag met puin verplaatsen. Daarbij maken ze gebruik van een zogenaamde stapelaar of pallettruck. Tijdens het verplaatsen van de big-bag valt de pallettruc om en verbrijzelt daarbij het been en de voet van een van de ingehuurde metselaars.

Het businessmodel van een ZZP’er in de bouw lijkt eenvoudig. Maar wanneer u als ZZP’er de rol van onderaannemer op zich neemt en hiervoor andere ZZP’ers inhuurt, wordt het meteen een stuk complexer. Vooral omdat hoofdaannemers, zoals ook bovenstaande kwestie, via de aanneemovereenkomsten een groot deel van de veiligheidsverantwoordelijkheid overlaten aan hun onderaannemers. En dan bent u als ZZP’er meteen een werkgever met een zorgplicht voor uw ingehuurde arbeiders.

Bent u ZZP’er en vraagt u zich af; heb ik mijn verzekeringen goed geregeld? Neem gerust eens contact met ons op, of maak een afspraak. Samen zorgen we ervoor dat u goed verzekerd bent en blijft.

Bron: Dukers & Baelemans

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
ZZP’er? Hoe zit het dan met de mede aansprakelijkheid?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden