Zomerbanden in de winter: ben je goed verzekerd?

Gepubliceerd op 12 december 2023

Risicopreventie

Is het 7 graden Celsius of kouder en rijd je nog op zomerbanden? Houd er dan rekening mee dat je banden door de kou te hard worden waardoor je minder grip krijgt op het wegdek met alle risico’s op ongelukken van dien. Pas daarom sowieso je rijstijl aan, zeker als het regenachtig of glad is.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Toch is het wel aan te raden. Heb je plannen om naar het buitenland te reizen? Check dan goed welke regels ter plaatse gelden voor winterbanden en andere ‘winterse’ verplichtingen.

Hoe ben je verzekerd?

In Nederland

Rijd je in Nederland op zomerbanden bij winters weer en veroorzaak je een ongeval, dan ben je gewoon verzekerd. De precieze dekking hangt wel af van je type autoverzekering. Is er sprake van roekeloos gedrag waardoor het ongeluk kon gebeuren? Dan kan in sommige gevallen de verzekeraar weigeren uit te betalen.

In het buitenland

Rijd je in het buitenland zonder winterbanden terwijl deze daar wel verplicht zijn, dan riskeer je een (buitenlandse) boete als je aangehouden wordt. Deze boete krijg je omdat je het verkeer in gevaar hebt gebracht en die zul je zelf moeten betalen. Je hoeft niet eens betrokken te zijn bij een ongeval.

Raak je wel betrokken bij een ongeval? Je (Nederlandse) verzekeraar keert dan in de meeste gevallen wel gewoon uit, mits er geen sprake is van roekeloos rijgedrag.

Je bent niet meteen per definitie aansprakelijk, maar het kan toch vervelende gevolgen hebben. Bij het rijden met winterbanden had je meer grip gehad en een kortere remweg, waardoor het ongeval mogelijk minder ernstige gevolgen zou hebben gehad. Is het verband tussen het rijden met zomerbanden en het ongeval aantoonbaar, dan riskeer je zelfs een strafrechtelijke vervolging.

Voorkomen is beter

Zorg er daarom voor dat je auto goed is voorbereid op het winterweer. Naast het advies om je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden moeten deze ook de juiste bandenspanning hebben. Zorg voor voldoende koelvloeistof voor de motor en speciale ruitensproeiervloeistof met antivries. Controleer ook meteen of je ruitenwissers nog goed werken en of je een complete set reservelampen in de auto hebt liggen.

Ga je naar het buitenland? Check dan van tevoren of winterbanden verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist en zorg dat je de regels kent die ter plaatse gelden op het gebied van bijvoorbeeld sneeuwkettingen.

Kijk je autoverzekering nog even goed na op de voorwaarden en laat deze zo nodig aanpassen. Hulp nodig? Vraag het ons. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zomerbanden in de winter: ben je goed verzekerd?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden