Zó voorkom je uitglijden met je fiets

Gepubliceerd op 02 februari 2021

Preventie

Maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig gewonden in het verkeer in 2020; dat was de doelstelling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Helaas kwamen we hier volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in 2020 ruim overheen. Effectievere maatregelen zijn dus nodig om het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden terug te dringen. Gemiddeld stijgt het aantal verkeersdoden onder fietsers met 2 procent per jaar. Vooral in deze koude periode waarbij het nat en glad is op de weg, zijn de risico’s groot. Hoe voorkom je uitglijden op de fiets? Wij geven je tips:

1. Stel je zadel goed af

Een te hoog zadel is lastig met op- en afstappen. Maar dat niet alleen: als je tijdens het fietsen plotseling moet remmen of op glad wegdek terechtkomt, is het handig als je met je voeten bij de grond kunt. Zet het zadel daarom wat lager. Je zult zien dat je je zekerder voelt op je fiets, omdat je kunt rekenen op je benen.

2. Zorg voor niet te harde fietsbanden

Laat wat lucht uit je banden lopen. Daardoor wordt het bandoppervlak op het wegdek groter en dat zorgt voor meer grip. Fiets je veel, overweeg dan de aanschaf van winterbanden voor je fiets. Bij lagere temperaturen blijft de rubbersamenstelling van winterbanden soepel en behoudt de band een goede grip. Daarnaast hebben winterbanden een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid zorgt voor beter wegcontact.

3. Fiets in de juiste versnelling

Kies liever voor een te zware dan een te lichte versnelling! Door zwaar en rustig te trappen, blijft het aangedreven wiel stabiel. Dat geldt ook voor je elektrische fiets: zet niet de maximale ondersteuning aan. Doe je dat wel, dan raak je de controle over je trapkracht kwijt en verlies je feeling met het wegdek.

4. Fiets niet te langzaam

Als je langzaam fietst, kun je nooit hard vallen. Toch? Denkfout. Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Dat betekent niet dat je als een malle over het fietspad moet sprinten. Zeker met een (voorwiel aangedreven) elektrische fiets bestaat de kans dat je voorwiel dan gaat slippen en wegtrekken. Advies: pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan, maar blijf wel op snelheid.

5. Voorkom remmen met enkel je voorrem

Als het glad of nat is op de weg, wees dan voorzichtig met het gebruik van je voorrem, zeker in een bocht. Het gevaar is dat je slipt en uit balans raakt. Of erger nog: je achterwiel komt omhoog en je maakt een koprol over het stuur. Nader je een bocht, minder dan geleidelijk je snelheid vóór de bocht en rem niet ín de bocht.

6. Geef geen tandje bij in een bocht

Een tandje bijzetten is prima, maar niet in een bocht! Bijtrappen in een bocht is funest als het glad is, zeker als je op een elektrische fiets rijdt.

7. Stap niet overmoedig op of af

Knullig maar waar: veel ongelukken gebeuren door ondoordacht op- en afstappen. Zorg dat je helemaal stilstaat voordat je afstapt en vermijd schoenen met een gladde zool, anders ga je alsnog onderuit. Heb je een elektrische fiets, neem dan geen aanloopje met de ondersteuning aan: de fiets gaat er vandoor en jij glibbert er hulpeloos achteraan. Leuk voor een filmpje op YouTube, minder leuk als je zelf het lijdend voorwerp bent.

8. Zorg voor de juiste uitrusting

Een paar fijne handschoenen en een goede bril zijn echt geen overbodige luxe. Verkleumde handen maken het lastig om te remmen en bij kou of een straffe wind kunnen vochtige ogen het zicht behoorlijk belemmeren. Ook moet het verkeer jou goed kunnen zien: met reflecterende kleding val je lekker op.

9. Kijk niet op je mobiele telefoon!

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij het gebruik van je mobieltje op de fiets. Als jij net dat appje naar je vrienden wilt sturen om te vertellen dat je iets later bent, komt er een auto de hoek om rijden. Terwijl jij eigenlijk naar links had moeten kijken, druk je op ‘verzenden’. Met alle gevolgen van dien. Daar komt nog bovenop dat bellen op je fiets je sinds 1 juli 2019 een boete van € 95,- oplevert.

Een goede verzekering bespaart veel gedoe

Mocht het onverhoopt toch mis gaan, zorg er dan voor dat je goed verzekerd bent. Een fietsverzekering biedt onder andere dekking bij schade aan je fiets of aan andere meeverzekerde accessoires. Ook kunnen zowel een goede aansprakelijkheids- als ongevallenverzekering je veel gedoe besparen. Hulp nodig bij het zoeken van de juiste verzekering? Wij zijn er voor jou.

Weet jij welke risico’s je loopt en hoe je ze kunt voorkomen?

 

Lees hier alles over preventie

 

 

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zó voorkom je uitglijden met je fiets
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden