Zo help je je kind aan een bijbaan

Gepubliceerd op 02 september 2019

Betalen en sparen

Als je kind 13 jaar of ouder is, mag hij of zij een bijbaan hebben of met vakantiewerk beginnen. Is je kind van plan om tijdens vakanties of als bijbaan bij de camping, supermarkt of in een winkel te gaan werken? Bespreek dan samen eerst de volgende dingen:

Welk baantje is geschikt?

Kinderen van 13 of 14 jaar mogen alleen klusjes en licht, niet-industrieel werk doen. Denk bijvoorbeeld aan vakkenvullen in een supermarkt, auto’s wassen of helpen op een manege, camping of in een speeltuin. Ga daarom met je kind in gesprek. Wat zijn de mogelijkheden? Welk baantje lijkt hem of haar leuk? En wat past goed in de agenda? Er moet natuurlijk wel genoeg tijd overblijven voor huiswerk, sporten en hobby’s.

Ga samen op zoek

Vakantiebaantjes worden overal aangekondigd. In de winkel, op social media of in huis-aan-huisblaadjes bijvoorbeeld. Misschien is er een kennis of familielid met een eigen bedrijf die wel wat hulp kan gebruiken in de zomer. Ga samen op zoek. Leuke vacature gevonden? Schrijf dan ook samen een mail of sollicitatiebrief.

Oefen het gesprek

Spannend, je kind is uitgenodigd voor een gesprek! Misschien wel het eerste sollicitatiegesprek ooit voor hem of haar. Bereid dit gesprek daarom goed voor.

 • Maak een lijstje van de vragen waar jullie antwoord op willen hebben. Wat zijn de werktijden, wanneer is het lunchtijd, wat te doen bij ziekte en hoe hoog is het salaris?
 • Oefen samen het gesprek. Stel je kind vragen als: waarom wil je hier werken? Wat doe jij met lastige klanten? Wat vind je wel of niet goed aan dit bedrijf?
 • Geef je kind het advies om goed te vragen wat de volgende stappen zijn.
 • Spreek af dat je kind nooit ergens een handtekening zet tijdens het gesprek. Vraag of je kind de papieren meeneemt naar huis, zodat jullie er samen naar kunnen kijken.

Tijd voor de administratie

Nog even en de salarisstrookjes, contracten en belastingpapieren stromen binnen. Tijd om al die documenten goed te organiseren. Laat je kind zien hoe hij of zij een slimme administratie bijhoudt. Bewaar de papieren in mappen of op de computer.

Wat gaat er gebeuren met het eerste salaris?

Altijd een bijzonder moment: het allereerste salaris. Spreek samen af wat je kind van dat geld mag doen. Een deel op de spaarrekening zetten is altijd verstandig. Je kunt bijvoorbeeld verschillende spaarpotten maken om je kind bewust met geld om te laten gaan. Bijvoorbeeld eentje voor kleedgeld, bioscoop of een leuk uitje. Zo kan je kind precies bijhouden hoeveel er in ieder spaarpotje zit.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zo help je je kind aan een bijbaan
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden