Zo betaal je minder belasting in box 3

Gepubliceerd op 15 december 2020

Betalen en sparen

Het is leuk om vermogend te zijn, behalve op 1 januari. Dat is bij de Belastingdienst de peildatum voor het vermogen in box 3. Over het bedrag dat op dat moment in box 3 valt, betaal je vermogensbelasting. Veel mensen doen daarom eind december een aantal grote uitgaven om het bedrag zo laag mogelijk te houden. Ben jij ook in die positie? Dan geven we je graag een aantal tips om zo min mogelijk vermogensbelasting te hoeven betalen.

De kans dat je op 1 januari 2021 meer vermogen hebt dan 1 januari van dit jaar, is vrij groot. Door de coronacrisis zijn de spaartegoeden namelijk snel gestegen: In juni hadden alle Nederlanders bij elkaar 10 miljard euro méér gespaard dan het jaar ervoor. Als niemand iets doet om zijn vermogen te drukken, zal de Belastingdienst rond 1 mei volgend jaar handenwrijvend de aangiftes tegemoet zien.

Vermogensbelasting in box 3

In box 3 wordt het vermogen verzameld op onder andere spaargeld, aandelen en een eventuele tweede woning. Je hoeft gelukkig niet over al je spaargeld belasting te betalen, want er geldt een belastingvrije voet. Vanaf 2021 bedraagt die belastingvrije voet € 50.000,- zonder fiscale partner en € 100.000 mét fiscale partner.

Tips verlagen vermogensbelasting

 1. Als er op korte termijn uitgaven op de planning staan, doe ze dan nu. Afhankelijk van je vermogen betaal je in 2021 namelijk tussen de 0,59% tot 1,76% over je spaargeld dat boven de belastingvrije voet uitkomt. Breng je je vermogen op 1 januari 2021 dus met € 10.000,- omlaag, dan levert je dat tussen de € 59,- en € 176,- op.
  (Het effect daarvan merk je pas in het voorjaar van 2022, wanneer je aangifte doet over 2021).
 2. Los extra af op je hypotheek. Daarmee verlaag je niet alleen de vermogensbelasting, maar ook meteen je maandlasten. Overleg wel met je hypotheekadviseur wat verstandig is en op welk leningdeel je het beste kunt aflossen. Houd ook een eventuele boete in de gaten: je mag doorgaans niet teveel ineens aflossen.
 3. Stort je jaarruimte vol. Je kunt binnen de fiscale grenzen extra pensioen opbouwen in een lijfrente of door middel van banksparen. Dit is dubbel voordelig: het geld dat je erin stopt kun je aftrekken van de inkomstenbelasting én je betaalt er geen vermogensbelasting over. Overleg met je adviseur of dit voor jouw oude dag slim is.
 4. Doe een of meer schenkingen. Wil je de (klein)kinderen een extraatje toestoppen, doe dat dan vóór 1 januari. Zorg wel dat je binnen de schenkingsvrijstelling blijft en let er in geval van minderjarige kleinkinderen op dat hun spaarrekeningen bij het vermogen van hun ouders worden gerekend. Overleg hier dus over.
 5. Betaal je zorgverzekering ineens. Vaak levert je dat ook nog een korting op van de verzekeraar op de jaarpremie.
 6. Investeer in energiebesparende maatregelen of in groene beleggingen. Let bij energiemaatregelen goed op beschikbare subsidies en check de veranderingen vóór 2021. Als particuliere belegger heb je een belastingvoordeel wanneer je groen belegt. Je betaalt dan geen box 3-belasting als de waarde van je groene beleggingen binnen de vrijstelling blijft.

Meer weten?

Benieuwd naar de maatregelen die voor jou het meest interessant zijn? Loop dan gerust even binnen bij jouw lokale Veldsink kantoor. We zoeken het graag voor je uit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zo betaal je minder belasting in box 3
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden