Zelfstandig ondernemer: hoe bescherm jíj je tegen arbeidsongeschiktheid?

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Onderneming

Als je in loondienst werkt en arbeidsongeschikt raakt, kun je aanspraak maken op een wettelijke uitkering. Hiervoor draag je iedere maand premie af via je salaris. Voor zelfstandig ondernemers gaat dat helaas niet op. Zij maken niet automatisch aanspraak op een wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Ben je zelfstandig ondernemer en raak je arbeidsongeschikt, dan valt je inkomen meteen voor 100% weg. Om te voorkomen dat je hierdoor in de problemen komt, is het verstandig om in dat geval preventief op zoek te gaan naar vervangend inkomen. Dit kan op verschillende manieren.

Vervangend inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Je kunt als zelfstandig ondernemer op verschillende manieren voor een vervangend inkomen zorgen:

 • Zelf geld reserveren;
 • Deelnemen aan een broodfonds. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als een van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen;
 • Het afsluiten van een ‘individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden’. Brancheorganisaties en belangenverenigingen kunnen dit aanbieden;
 • Een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten.

Als je als werknemer of vanuit een uitkering zelfstandig ondernemer wordt, behoort het afsluiten van een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering bij het UWV ook tot de mogelijkheden.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verzeker je wat je nodig hebt

Het voordeel van een aov is dat je deze precies op maat kunt afsluiten, zodat je niet te weinig verzekert, maar ook niet teveel. Het is dus belangrijk om te bepalen wat voor dekking je nodig hebt. Maar weet je dan welke vragen je moet stellen?
Een van de valkuilen is dat ondernemers hun volledige inkomen verzekeren. Dat is niet per se fout, maar kan wel leiden tot een hoge premie. Vraag jezelf af wat je echt nodig hebt. Stel je voor dat je arbeidsongeschikt raakt: wat worden dan je lasten en hoeveel geld heb je dan nodig? Heb je een partner die zelf verdient? Ga je misschien minder uitgeven? Hoeveel spaar of beleg je nu? Is het nodig om dat bedrag ook mee te verzekeren? Het kan zomaar zijn dat je met een lager verzekerd bedrag ook uit de voeten kunt.

De voorwaarden zijn complex

De voorwaarden van een aov zijn best ingewikkeld. Een adviseur kan je daar doorheen loodsen en uitleggen wat de verschillen zijn tussen de diverse criteria. Heb je al nagedacht tot wanneer je een uitkering wil ontvangen? Misschien kan je kiezen voor een eigenrisicoperiode? Ook de onderhoudsregeling is ingewikkeld, waarbij het verzekerde bedrag wordt aangepast op basis van een omzettoetsing. Dat kan ongunstig zijn als jouw inkomen wisselt en je net een omzetdip hebt.

Wij zijn er voor jou

Waar je ook voor kiest, een goed advies behoedt je voor verkeerde keuzes. Zeker bij een aov kan dat van groot belang zijn. Kom je er niet uit? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen. Loop gerust eens binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Zelfstandig ondernemer: hoe bescherm jíj je tegen arbeidsongeschiktheid?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden