Hoe bescherm jij je tegen arbeidsongeschiktheid?

Gepubliceerd op 01 maart 2022

De financiële foto

Als je in loondienst werkt en arbeidsongeschikt raakt, kun je aanspraak maken op een wettelijke uitkering. Hiervoor draag je iedere maand premie af via je salaris. Voor zelfstandig ondernemers gaat dat helaas niet op. Zij maken niet automatisch aanspraak op een wettelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Ben je zelfstandig ondernemer en raak je arbeidsongeschikt, dan valt je inkomen meteen voor 100% weg. Om te voorkomen dat je hierdoor in de problemen komt, is het verstandig om in dat geval preventief op zoek te gaan naar vervangend inkomen. Dit kan op verschillende manieren. Wat de juiste keuze voor jou is, bepaal je helemaal zelf.  

 Vervangend inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Je kunt als zelfstandig ondernemer op verschillende manieren voor een vervangend inkomen zorgen: 

 • Zelf geld reserveren; 
 • Deelnemen aan een broodfonds. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als een van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen; 
 • Het afsluiten van een ‘individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen collectieve voorwaarden’. Brancheorganisaties en belangenverenigingen kunnen dit aanbieden; 
 • Een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. 

Ga je vanuit een werknemerssituatie of vanuit een uitkering de uitdaging aan om zelfstandig ondernemer te worden? Dan behoort het afsluiten van een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering bij het UWV ook tot de mogelijkheden. 

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) verzeker je wat je nodig hebt 

Het voordeel van een aov is dat je deze precies op maat afsluit, zodat je niet te weinig verzekert, maar ook niet te veel. Het is dus belangrijk om te bepalen wat voor dekking je nodig hebt. Maar weet je dan welke vragen je moet stellen?
Een van de valkuilen is dat ondernemers hun volledige inkomen verzekeren. Dat is niet per se fout, maar kan wel leiden tot een hoge premie. Vraag jezelf af wat je echt nodig hebt. Stel je voor dat je arbeidsongeschikt raakt: wat worden dan je lasten en hoeveel geld heb je dan nodig? Heb je een partner die zelf verdient? Ga je misschien minder uitgeven? Hoeveel spaar of beleg je nu? Is het nodig om dat bedrag ook mee te verzekeren? Het kan zomaar zijn dat je met een lager verzekerd bedrag ook uit de voeten kunt. 

De voorwaarden zijn complex 

De voorwaarden van een aov zijn best ingewikkeld. Een adviseur kan je daar doorheen loodsen en uitleggen wat de verschillen zijn tussen de diverse criteria. Heb je al nagedacht tot wanneer je een uitkering wil ontvangen? Misschien kan je kiezen voor een eigenrisicoperiode? Ook de onderhoudsregeling is ingewikkeld, waarbij het verzekerde bedrag wordt aangepast op basis van een omzettoetsing. Dat kan ongunstig zijn als jouw inkomen wisselt en je net een omzetdip hebt. 

Veldsink Financiële Foto 

Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren, zowel positief als negatief, wat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Dan is het fijn om te weten hoe de financiën ervoor staan. Daarom is het verstandig om je financiële situatie op tijd in kaart te brengen. Als je van tevoren weet wat je nodig hebt om jouw wensen uit te laten komen, dan kun je daar naartoe werken. En kun je beter inspelen op onverwachte situaties. 

Als ondernemer heb je niet standaard een vangnet voor het verlies aan inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Stel je financiële toekomst veilig en loop even binnen of maak een afspraak bij een van onze kantoren om de mogelijkheden te bespreken voor het maken van een Veldsink Financiële Foto.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe bescherm jij je tegen arbeidsongeschiktheid?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden