WOZ-waarde gestegen? Zo check je of het klopt

Gepubliceerd op 18 september 2019

Betalen en sparen

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde die de gemeente toekent aan jouw woning. Elk jaar wordt de hoogte van de WOZ opnieuw bepaald. De peildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Dit jaar ontving je dus een bericht met de WOZ-waarde op 1 januari 2018.

Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?

Op basis van de WOZ-waarde berekent de gemeente hoeveel je aan bepaalde belastingen moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan ozb (onroerendezaakbelasting), waterschapsbelasting en gemeentebelastingen, zoals de afvalstoffenheffing. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe gunstiger – je hoeft dan minder te betalen. Aan de andere kant is een hoge WOZ-waarde juist wel weer fijn als je van plan bent om je huis te verkopen.

Check de WOZ-waarde goed

Dit jaar zijn de WOZ-waardes in veel gemeenten een stuk hoger dan vorig jaar. Niet zo gek, want de huizenprijzen stijgen ook. Toch is het slim om de WOZ-waarde goed te controleren, want je kunt nog tot zes weken na ontvangst bezwaar maken. Controleren doe je op deze vier manieren:

1. Hoe duur was je huis op de waardepeildatum?

De waardepeildatum is dit jaar 1 januari 2018. Kocht je je huis rond die tijd en is er tot 1 januari 2019 niets aan veranderd? Dan is de WOZ-waarde waarschijnlijk hetzelfde als de koopprijs. Al kan hij in sommige situaties toch hoger uitvallen, omdat je het huis bijvoorbeeld met korting hebt gekocht van familie, of als je een huis met erfpacht hebt.

2. Vergelijk de verkoopprijzen

Heeft de buurman zijn huis voor een goed bedrag verkocht? En buren verderop ook? De verkoopprijzen van huizen in jouw buurt hebben invloed op de WOZ-waarde. Het kan daarom slim zijn om de koopsommen van verkochte (vergelijkbare) huizen in de buurt op te vragen. Dit doe je bij een lokale makelaar of bij het kadaster. Je moet daar vaak wel voor betalen.

3. Check het WOZ-waardeloket

Je kunt precies zien wat de WOZ-waarde is van het huis van de buren, want sinds oktober 2016 zijn de WOZ-waarden openbaar. Via wozwaardeloket.nl kun je gratis controleren wat de WOZ-waarde is van huizen in de buurt. Vergelijk dit met je eigen WOZ-waarde.

4. Laat een waardebepaling of taxatie doen

Een makelaar of erkende taxateur kan bepalen wat je huis waard was rond de peildatum. Zo’n taxatierapport is een belangrijk bewijsmiddel als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde. Een taxatie kost alleen wel geld.

Vraag ook het taxatieverslag van de gemeente op. Daarin staat hoe de gemeente tot de waardebepaling is gekomen. Met de checks die je zelf doet kun je voor jezelf bepalen of het wel of niet eens bent met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
WOZ-waarde gestegen? Zo check je of het klopt
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden