Welke verzekeringen heb je nodig na een scheiding?

Gepubliceerd op 12 januari 2021

Financiële zekerheid

Als je uit elkaar gaat, is dat heel vervelend. Naast dat er emoties spelen moet je ook nadenken over de praktische gevolgen van een scheiding. Neem nou je verzekeringen. Welke heb je gezamenlijk afgesloten en hoe pas je dat aan naar je eigen situatie? Wij hebben de belangrijkste basis verzekeringen voor je op een rijtje gezet met de gevolgen daarvan voor de nieuwe situatie.

In de tijd dat jullie getrouwd waren, hebben jullie waarschijnlijk diverse gezamenlijke verzekeringen afgesloten. Na een scheiding moeten deze opnieuw aangevraagd of aangepast worden. Denk aan:

 • Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering geldt vaak voor het hele gezin. Na een scheiding heeft ieder zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering nodig. Zijn er kinderen? Dan moeten die op de verzekering van één van de ouders worden meeverzekerd. Vaak is dat de ouder bij wie het kind het meest verblijft.

 • Inboedelverzekering

Bij een scheiding ga je de spullen vaak verdelen. Blijft één van jullie in het huis wonen? Dan kan die persoon de inboedel­verzekering aanhouden. Wel kan de premie wijzigen, omdat er minder spullen overblijven of omdat de gezins­samenstelling verandert. Het is dus handig om opnieuw een berekening te laten maken.

 • Opstalverzekering

Hebben jullie een koophuis? Dan is er vast en zeker een opstalverzekering afgesloten. Hiermee verzeker je je woning, tuin en de vaste onderdelen in je woning. Blijf je na de scheiding in het koophuis wonen? Dan hoef je de opstal­verzekering alleen maar op jouw naam te zetten. Let wel op dat de premie kan wijzigen als de gezins­samenstelling verandert.

 • Autoverzekering

Hebben jullie een gezamenlijke auto? De schadevrije jaren zijn alleen voor de partner op wiens naam de auto staat. De andere partner gaat bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering mogelijk meer premie betalen. Tip: er zijn verzekeringsmaatschappijen waarbij het mogelijk is om de schadevrije jaren bij een scheiding over te dragen aan de ex-partner. Je financieel adviseur kan dit voor je uitzoeken.

 • Reisverzekering

Na de scheiding gaan jullie waarschijnlijk niet meer samen op vakantie. Je regelt dan beiden je eigen verzekering. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering waarmee je voor alle reizen (ook weekendjes weg) bent verzekerd. Heb je na de scheiding voorlopig geen plannen om op reis te gaan? Wacht dan even met afsluiten: dat scheelt in de kosten. Als je weer op reis gaat, kun je alsnog een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten.

 • Overlijdensrisicoverzekering (orv)

Als jullie uit elkaar gaan, denk je vast aan het opzeggen van je verzekeringen. Maar wat als je ex-partner overlijdt? Dan stoppen de eventuele alimentatiebetalingen met alle financiële gevolgen van dien. Een orv zorgt voor een extra bedrag om je lasten op te vangen, ook als je geen recht heb op een nabestaandenpensioen.

 • Rechtsbijstandverzekering

De gezamenlijke rechtsbijstandverzekering dekt bij een scheiding in sommige gevallen de kosten van een mediator. Na de scheiding kunnen ex-partners ieder een eigen verzekering afsluiten. Kinderen worden op de verzekering van één van de ouders meeverzekerd. Vaak is dat de ouder bij wie het kind het meest verblijft.

 • Zorgverzekering

Na een scheiding moet de zorgpolis gesplitst of opgezegd worden. Over het algemeen kun je dit gewoon online regelen bij je zorgverzekeraar. Zodra de scheiding in gang gezet wordt, is het verstandig om dit door te geven bij je zorgverzekeraar. Krijg je nu bijvoorbeeld korting via de werkgever van je ex-partner? Dan vervalt deze korting. Wordt de premie nu afgeschreven van één rekening? Dan moet je dit aanpassen naar je eigen bankrekeningnummer. Kijk daarnaast welke aanvullende verzekeringen jij wilt afsluiten. Ook kinderen onder de 18 jaar moeten nu overgezet worden naar de zorgpolis van jou of je ex-partner. Na een scheiding is het gebruikelijk dat kinderen worden opgenomen in de zorgpolis van de verzorgende ouder, zodat eventuele zorgkosten door hem of haar betaald kunnen worden.

Hulp nodig?

Ga na welke verzekeringen jullie samen hebben afgesloten en wat de gevolgen zijn als jullie gaan scheiden. Dan kun je ook bepalen welke verzekeringen je moet aanpassen of opzeggen.

Wij helpen je graag bij het nemen van beslissingen met betrekking tot je verzekeringen. Neem gerust contact op met een van onze kantoren. Onze adviseurs helpen je graag verder!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Welke verzekeringen heb je nodig na een scheiding?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden