Welke samenlevingsvorm kies jij?

Gepubliceerd op 05 juni 2019

Hypotheken
Het is zover: je gaat samenwonen. Het begin van lekker samen bankhangen, romantische dinertjes en wennen aan elkaars gewoontes. Maar hoe zit het met de financiën?

Zorg dat jij en je partner goede afspraken maken over geld. Bij sommige samenlevingsvormen zijn die afspraken automatisch juridisch vastgelegd, maar bij andere niet. Kies de vorm die het best bij je past. We zetten op een rij wat je kunt doen.

Doe niets

De makkelijkste keuze is niets regelen. Je staat dan op hetzelfde adres ingeschreven als je partner, maar er is niets officieel vastgelegd. Je hebt dus geen verplichtingen aan elkaar. Maar let op: misschien wel aan de Belastingdienst. Als je een gezamenlijke huishouding voert, kán dat gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de hoogte van eventuele toeslagen of uitkeringen. Overigens kun je -onder voorwaarden- wel fiscale partners te zijn.

Sluit een samenlevingscontract

Hoe verdeel je de lasten en wie krijgt wat, mocht je toch uit elkaar gaan? Die informatie staat in een samenlevingscontract. Wat er precies in staat, bepaal je trouwens zelf, niets is wettelijk verplicht. Maar áls je zo’n contract afsluit, is het handig om er bijvoorbeeld in te zetten hoe je de kosten verdeelt van de huur of hypotheek, de vaste lasten en de boodschappen. En natuurlijk hoe je gezamenlijke bezittingen verdeelt als het misloopt. Verstandig dus, als je samen een koopwoning en/of kinderen heeft. Is dit contract vastgelegd bij een notaris? Dan wordt je automatisch fiscale partners.

Registreer je partnerschap

Geregistreerd partnerschap is een stapje verder dan een samenlevingscontract. Je bent officieel samen, dus bent elkaars erfgenaam en hebt recht op elkaars pensioen dat je tijdens je partnerschap opbouwt. Juridisch zijn er vrijwel geen verschillen tussen het geregistreerd partnerschap en trouwen. En als geregistreerde partners kun je altijd op een later moment alsnog voor trouwen kiezen. Willen jij en je partner uit elkaar, dan kan dat zonder tussenkomst van de rechter, tenzij je samen minderjarige kinderen hebt. Je moet dan samen het verzoek tot ontbinden indienen bij een advocaat of notaris.

Trouw met elkaar

In aanwezigheid van al je vrienden en familie elkaar het ja-woord geven: voor veel mensen is dat het ideale plaatje. Bovendien: een uitgebreid diner, mooi feestje en als het meezit een huwelijksreis. Het huwelijk brengt interessante extraatjes met zich mee. Als u trouwt, bent je automatisch juridisch aan elkaar verbonden. Per 1 januari 2018 geldt er wel een beperkte gemeenschap van goederen. Een belangrijk verschil met het geregistreerd partnerschap is dat er altijd een rechter aan te pas moet komen als je wilt scheiden.

Een goed begin…

Wat je keuze ook is: zorg dat je goede afspraken maakt. Is dat eenmaal geregeld, dan kan het feest beginnen. Op naar een leven lang samen!

Ben je op zoek naar advies over alles wat er komt kijken bij samenwonen? Dan adviseren wij je natuurlijk graag.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Welke samenlevingsvorm kies jij?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden