Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering past het best bij jou?

Gepubliceerd op 27 januari 2022

Verzekeringen

Je hebt als ondernemer gekozen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) af te sluiten. Verstandige keuze! Zo blijf je verzekerd van inkomsten als je arbeidsongeschikt wordt. Maar hoe sluit je deze verzekering nou af? Een aov is een complexe verzekering waarbij maatwerk van groot belang is. Daarom is het verstandig om van tevoren te bedenken wat je precies wilt verzekeren en waarom. Het inwinnen van deskundig advies op dat gebied helpt je met het maken van de juiste keuze.

Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dat verstrekkende gevolgen voor je inkomen. Toch hoef je niet altijd je volledige inkomen te verzekeren. Bepaal van tevoren welke risico’s je kunt en wilt lopen. Kijk bijvoorbeeld goed wat je vaste lasten zijn en wat je inkomensbehoefte is voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Misschien heb je wel een financiële buffer of zijn er nog andere inkomstenbronnen. Denk bijvoorbeeld aan het inkomen van je partner, een pensioen of een uitkering. Wellicht kun je kleiner gaan wonen of kan die tweede auto weg.

Hoe wil jíj jezelf verzekeren?

Een aov is heel persoonlijk en die kun je daarom volledig naar keuze samenstellen waarbij je deze variabelen bepaalt:

 • Eindleeftijd – Deze variabele geeft aan tot wanneer je verzekerd bent en tot welke leeftijd je maximaal een uitkering ontvangt als je arbeidsongeschikt bent. Fysiek zwaardere beroepen kennen vaak een beperking van de maximale eindleeftijd.
 • Wachttijd – De eigen risicotermijn voorafgaand aan de uitkering.
 • Stijgende of gelijkblijvende uitkering – Het is mogelijk de uitkering te indexeren als je deze bijvoorbeeld wilt laten meegroeien met de inflatie.
 • Schade- of sommenverzekering – Een schadeverzekering keert de werkelijke schade uit. Een sommenverzekering keert uit op basis van het verzekerd bedrag. Beide houden rekening met de mate van arbeidsongeschiktheid.
 • Arbeidsongeschiktheidscriterium – je bepaalt in hoeverre je een andere functie kunt of wilt beoefenen
 • Beroeps: keert uit zodra het eigen beroep niet meer uitgeoefend kan worden.
 • Passend: keert uit als er geen passend werk gevonden wordt. Hierbij wordt rekening gehouden met beroep, opleiding en werkervaring.
 • Gangbaar: keert alleen uit als er niets gangbaars gevonden kan worden. Er wordt geen rekening gehouden met beroep, opleiding of werkervaring.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel ondernemers denken dat een aov onbetaalbaar is. Dat valt in de praktijk vaak reuze mee. De hoogte van de premie hangt af van de zwaarte van je beroep, je leeftijd en bovenstaande keuzes die je zelf maakt. Verder is de premie aftrekbaar en je kunt de premie doorberekenen in je uurtarief.

Onze oplossingen helpen je vooruit

Wij helpen je graag bij het samenstellen van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek met je adviseur altijd je inkomensgegevens en de gegevens over je lasten bij de hand hebt. Ook ná het afsluiten van de aov is het verstandig om deze periodiek te laten controleren; sluit de verzekering nog aan bij jouw persoonlijke situatie of moet deze worden herzien? Zo’n periodieke check van je aov kan je veel gedoe besparen. Heb je al een aov maar is deze al even niet bekeken? Neem ook dan gerust contact op met je adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering past het best bij jou?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden