Strengere regelgeving rondom gevaarlijk rijden

Gepubliceerd op 08 maart 2024

Verzekeren

Rijd jij wel eens door een rood licht of geef je geen voorrang? Soms gaat dat per ongeluk, maar steeds vaker is het roekeloos rijgedrag. De Wegenverkeerswet is aangepast om gevaarlijk rijden tegen te gaan. Dit heeft ook gevolgen voor je verzekering. Hoe zit dat precies? We lichten het aan de hand van deze veelgestelde vragen toe.

Een deel van een gezin verongelukt door iemand die dronken achter het stuur zit. Een appende bestuurder veroorzaakt een aanrijding. Iemand die veel te hard rijdt en levensgevaarlijk inhaalt, veroorzaakt een kettingbotsing. Wekelijks lees je in de krant dit soort verhalen. Zulke ongelukken kunnen het gevolg zijn van een korte onoplettendheid van de bestuurder. Maar steeds vaker gedraagt een bestuurder zich onverantwoordelijk in het verkeer. Reden om de Wegenverkeerswet (WVW) aan te passen.

Wat is de Wegenverkeerswet?

De Wegenverkeerswet stamt al uit 1994 en is de basis van alle verkeerswetgeving in Nederland. De wet regelt de veiligheid en de doorstroming op de weg, en het voorkomen van schade en overlast door het verkeer aan anderen. Deze regels zijn verder uitgewerkt in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (Rvv). Ken je de BOB en Rij MONO reclames? Dat zijn voorbeelden waarmee verkeersregels onder de aandacht worden gebracht.

Waarom is de Wegenverkeerswet aangepast?

Doordat gevaarlijk rijden steeds vaker voorkomt, was actie nodig. Door aanpassing van de Wegenverkeerswet wil de overheid de grote risico’s van gevaarlijk rijgedrag inperken. Er zijn tegenwoordig veel meer handelingen die onder gevaarlijk rijden vallen en daardoor bestraft kunnen worden.

Wat valt er onder gevaarlijk rijden?

Bij gevaarlijk rijden denk je al snel aan rijden door rood licht, te hard rijden of tegen het verkeer in rijden. Het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is ook verboden. Maar onder handelingen die onder gevaarlijk rijden vallen, staan ook: onvoldoende rechts houden op onoverzichtelijke plaatsen, negeren van een rood kruis, over een vluchtstrook rijden waar dit niet mag, inhalen voor of op een voetgangersoversteekplaats en het niet geven van voorrang. De volledige lijst vind je in Artikel 5a van de WVW.

Welke gevolgen heeft het overtreden van de verkeersregels?

Voor rijden met een telefoon in je hand kun je een boete krijgen van €420,-. Geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts of door rood licht rijden kost je €300,-. Maar je kunt bij gevaarlijk rijden ook een gevangenisstraf tot 6 maanden krijgen. En ontstaat er een ernstig ongeluk door jouw gevaarlijke rijgedrag? Dan is zelfs een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar mogelijk. Houd je dus aan de gestelde regels. Niet voor je portemonnee, maar juist voor jouw eigen veiligheid op de weg en die van je medeweggebruikers!

Hoe zit het met mijn verzekering bij gevaarlijk rijden?

Bij een verkeersongeluk is de schuldvraag de belangrijkste vraag voor het krijgen van een schadevergoeding. Is een verkeersongeluk veroorzaakt door een ander, dan kun je deze persoon aansprakelijk stellen voor de door jou geleden schade. Veroorzaak je zelf schade doordat je gevaarlijk rijgedrag hebt vertoond? Dan is dit niet gedekt op je autoverzekering. De autoverzekeraar zal de schade vaak wel uitkeren aan het slachtoffer, maar daarna verhalen op jou.

Kan ik hulp krijgen bij het afwikkelen van schade?

Heb je hulp nodig bij het afwikkelen van schade die veroorzaakt is door een ander of heb je helaas zelf schade veroorzaakt? We adviseren je graag wat je het beste kunt doen in jouw situatie. Loop gerust even binnen bij één van onze vestigingen. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Strengere regelgeving rondom gevaarlijk rijden
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden