Wat is het eigenwoningforfait?

Gepubliceerd op 19 februari 2020

Betalen en sparen

Voor het bezit van een eigen woning wordt in box 1 een bedrag bij je inkomen opgeteld, dat is het eigenwoningforfait. Dit geldt niet voor een vakantiewoning, deze valt in box 3. De hoogte van het eigenwoningforfait hangt af van de WOZ-waarde. Iedere gemeente bepaalt jaarlijks deze waarde van het huis.

Je eigenwoningforfait berekenen

De Belastingdienst kent voor de berekening van het eigenwoningforfait verschillende tarieven, afhankelijk van de waarde van het huis. De meeste huizenbezitters krijgen te maken met 0,6%. Dit geldt voor alle huizen met een WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.090.000 (2020). Dit percentage van de WOZ-waarde tel je op bij je inkomen.

Rekenvoorbeeld

Stel, je huis heeft een WOZ-waarde van € 225.000. Voor deze woningwaarde is het percentage: 0,6%. De berekening van je eigenwoningforfait is: € 225.000 x 0,006 = € 1.350. Dit bedrag telt je op bij uw inkomen in box 1.

Belastingvoordeel versus eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait verhoogt dus je belastbaar inkomen. Gelukkig mag je als woningbezitter onder voorwaarden ook bepaalde kosten aftrekken van je inkomen, waardoor het belastbaar inkomen weer daalt. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente, erfpachtbetalingen en de financieringskosten voor de aankoop van een eigen woning. In de meeste gevallen zal deze aftrek hoger zijn dan het eigenwoningforfait.

Wil je meer weten over het eigenwoningforfait? Een van onze adviseurs helpt je graag verder met vragen over je eigen woning. Loop gerust eens binnen!

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat is het eigenwoningforfait?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden