Wat doe je met een vrijkomende lijfrente?

Gepubliceerd op 31 augustus 2023

De financiële foto

Met een lijfrente spaar je een aanvulling op je inkomen voor later bij elkaar. Als de polis de einddatum nadert, kun je kiezen wat je met het vrijkomende geld gaat doen. Dat is een goed moment om na te gaan hoe je er financieel voorstaat.

Komt je lijfrente tot uitkering, dan heb je drie opties: de rekening of verzekering afkopen waarbij je eenmalig het hele bedrag krijgt uitgekeerd; het bedrag omzetten in een periodieke uitkering óf de lijfrente uitstellen waarbij je nog een tijdje kunt doorsparen. Stel voor jezelf vast vanaf welk moment en hoe lang je extra inkomen nodig hebt. Heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en werk je bijvoorbeeld nog een tijdje door, dan is uitstellen een optie.

Lijfrente (periodiek) uitkeren

Als je kiest voor een periodieke uitkering dan kun je die levenslang of tijdelijk inzetten. Er is een aantal regels waar je rekening mee moet houden.

Een tijdelijke lijfrente-uitkering kun je laten ingaan in het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt of in de 5 jaren daarna. Je bepaalt zelf de uitkeringsduur met een minimum van 5 jaar. Hoe korter de uitkeringsperiode is, hoe hoger het bedrag dat je periodiek uitgekeerd krijgt. Maar de uitkering mag niet hoger zijn dan een vastgesteld bedrag per jaar (in 2024 is dat € 26.463,-). Komt het boven dat bedrag, dan moet je een langere looptijd hanteren. Heb je een kapitaal opgebouwd vóór 2006 dan kun je dat gebruiken voor een tijdelijke uitkering ter overbrugging naar je pensioen en/of AOW-uitkering.

Kies je voor een levenslange uitkering, dan mag je zelf bepalen wanneer de uitkering start, maar niet later dan 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd.

Laat je de lijfrente overigens in één keer uitkeren, dan is dat in de meeste gevallen fiscaal gezien niet gunstig. Je betaalt dan een behoorlijk percentage aan inkomstenbelasting.

Lijfrente uitstellen

Stel je de lijfrente uit dan kun je blijven opbouwen tot 5 jaar na je AOW-leeftijd.
Ook als je kiest voor een gedeeltelijke uitkering, dan kun je verder opbouwen met het geld dat er nog in de pot zit. De belangrijkste vraag is hoeveel inkomen je straks wilt hebben en of je lijfrente-uitkering daar een rol in kan spelen.

Financieel gezond. Nu en later.

Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren dat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Als je weet hoe je er financieel voor staat, kun je ook beter inspelen op onverwachte situaties. Jouw financiële situatie en jouw wensen bepalen de mogelijkheden die je hebt om toekomstgerichte keuzes te maken.

Als je lijfrente binnenkort afloopt, moet je beslissen wat je met het opgebouwde kapitaal wilt doen. Zorg daarom dat je op tijd inzicht hebt in je (toekomstige) financiële situatie zodat je de juiste keuze kunt maken. Laat jouw Veldsink Financiële Foto maken bij het kantoor bij jou in de buurt en weet waar je (straks) aan toe bent.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat doe je met een vrijkomende lijfrente?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden