Wat betekent private lease voor je hypotheek?

Gepubliceerd op 11 juli 2023

Hypotheken

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een auto te leasen. Private lease is in veel gevallen goedkoper dan het kopen van een (nieuwe) auto. Je rijdt voor een vast bedrag per maand een auto en betaalt alleen voor de brandstof en eventuele boetes of niet verhaalbare schades. Wist je dat het private leasen van een auto gevolgen heeft voor je hypotheek?

Registratie van financiële verplichtingen

Private leasen is een vorm van lenen en wordt gezien als een financiële verplichting voor de lange termijn. Daarom registreert het Bureau Krediet Registratie (BKR) jouw private leasecontract. Dit gebeurt bij leningen met een bedrag hoger dan € 250 en met een looptijd langer dan een maand. Vergelijk het met de aanschaf van een mobiele telefoon, waarvan je een deel aanbetaalt en de rest maandelijks betaalt in je abonnement.

Minder hypotheek door een BKR-registratie?

Een BKR-registratie levert meestal geen problemen op bij een hypotheekaanvraag, maar heeft wel invloed op de hoogte van je maximale hypotheek. Oftewel: zo’n registratie zorgt ervoor dat je minder kunt lenen voor de aanschaf van een huis. Goed om te weten: een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar bij de aanschaf van een woning ben je wel verplicht om schulden en financiële verplichtingen te melden aan je adviseur.

Als je van plan bent om een huis te kopen, is het dus verstandig om stil te staan bij de impact van private lease op je hypotheek. Het leasebedrag telt namelijk voor 100% mee in de berekening van de maximale hypotheek en dat heeft gevolgen voor je financiële mogelijkheden bij het kopen van een huis.

Wil je niet dat private leasen van je auto invloed heeft op je hypotheek, wacht dan tot je hypotheekaanvraag is goedgekeurd of informeer naar de mogelijkheden voor een kortlopend leasecontract. Private leasen van een auto heeft namelijk geen invloed op je lopende hypotheek.

Ga in gesprek met een financieel adviseur

We helpen je graag om financiële rust te realiseren met persoonlijk advies gericht op jouw situatie. Loop eens binnen bij het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat betekent private lease voor je hypotheek?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden