Wat betekent Prinsjesdag 2021 voor ondernemers?

Gepubliceerd op 04 oktober 2021

Onderneming

Zoals ieder jaar na Prinsjesdag zijn er plannen gepresenteerd die leiden tot wetswijzigingen en nieuwe regelgeving. Ondernemers merken wijzigingen vooral bij aangifte inkomstenbelasting en de zelfstandigenaftrek. We zetten deze en een aantal andere veranderingen voor je op een rijtje.

Lichte daling inkomstenbelasting

Bij een eenmanszaak, vof, maatschap of cv profiteer je van een kleine daling in het tarief van de inkomstenbelasting. In de eerste schijf daalt het tarief van 37,1% naar 37,07%. Ook ondernemers die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, profiteren van een kleine daling van 19,2% naar 19,17%. De verwachting is dat deze aanpassingen op 1 januari 2022 ingaan.

Belastingvoordeel vennootschapsbelasting

Met een bv profiteer je ook van een belastingvoordeel. Vanaf 2022 betaal je namelijk over de eerste € 395.000 winst 15% vennootschapsbelasting. Dit was in 2021 over de eerste € 245.000. Daarna ga je pas over op het tarief van 25%.

Daling zelfstandigenaftrek

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan profiteer je van de zelfstandigenaftrek waardoor je minder belasting betaalt over je winst. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren wel verder afgebouwd. Tot en met 2027 gaat dit ieder jaar met 360 euro omlaag. Je gaat als zzp’er dus meer belasting betalen.

Nu is het belastingvoordeel € 6.670, in 2022 gaat dit omlaag naar maximaal € 6.310. Na 2027 daalt de zelfstandigenaftrek nog verder waarbij het in 2036 uitkomt op maximaal € 3.240.

Met deze maatregel wil de overheid de fiscale verschillen tussen werknemers en zzp’ers verkleinen en zo meer balans creëren op de arbeidsmarkt.

Subsidie zakelijk elektrisch rijden

Om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen, komen er verschillende maatregelen. Bij bedrijven die overstappen van vervuilende benzine-en dieselbusjes naar schone bedrijfsbussen zonder uitstoot, gaat de CO2-uitstoot drastisch omlaag. Hiervoor kunnen ondernemers gebruikmaken van de subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De subsidie is 10% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm) tot een maximum van 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto.

Schaf je in 2022 een elektrische auto van de zaak aan maar gebruik je die ook privé? Dan krijg je wel te maken met een hogere bijtelling die gaat van 12% nu, naar 16% in 2022.

Thuiswerkvergoeding óf reiskostenvergoeding

De afgelopen periode hebben veel mensen thuisgewerkt. Bij veel ondernemingen is een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken intussen mogelijk. Om je medewerkers tegemoet te komen mag je hen vanaf januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding geven van € 2,- per dag. Ook de reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer blijft bestaan.

Als werkgever moet je per werkdag bepalen welke van de twee vergoedingen je toepast: de thuiswerkkostenvergoeding of de reiskostenvergoeding.

Lagere premies Arbeidsongeschiktheidsfonds voor kleinbedrijf

Heb je tot maximaal 25 werknemers in dienst? Dan gaat per 1 januari de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds met 1% omlaag. Op deze manier is de loondoorbetalingsplicht minder zwaar en ontstaat er ruimte om bijvoorbeeld een verzekering te sluiten tegen ziekteverzuim.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor zzp’ers?

Arbeidsongeschiktheid vormt een belangrijk risico voor jou als ondernemer. Mogelijk komt je bedrijf zonder jou stil te liggen of moet je zelfs helemaal stoppen. Vakbonden en het kabinet hebben overeenstemming bereikt dat een aov vanaf 2024 verplicht wordt voor zzp’ers, beroepsbeoefenaars en dga’s. Hoe dit precies vorm krijgt is nog niet bekend. Maar je hoeft daar als ondernemer natuurlijk niet op te wachten. Er zijn genoeg mogelijkheden om je eigen inkomen veilig te stellen. Jouw zakelijk adviseur kan je daar alles over vertellen. Onze oplossingen helpen je vooruit.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat betekent Prinsjesdag 2021 voor ondernemers?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden