Waarom een ORV én een uitvaartverzekering?

Gepubliceerd op 17 juli 2023

Financiële zekerheid

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) en een uitvaartverzekering hebben allebei te maken met het overlijden van de verzekeringnemer. Dat is dan ook ongeveer de enige overeenkomst. Je bent niet dubbel verzekerd als je beide verzekeringen hebt afgesloten. Ze verschillen in een aantal opzichten van elkaar. Wij leggen deze aan je uit.

ORV en uitvaartverzekering: de verschillen

Beide verzekeringen zijn bedoeld zijn om het leven van je nabestaanden een stukje gemakkelijker te maken. Het verschil zit hem bijvoorbeeld in het doel van beide verzekeringen, oftewel waar je ze voor afsluit.

Doel

Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgt de achterblijvende partner een bepaald geldbedrag. Dit bedrag is vaak bedoeld om een stuk van de hypotheek af te lossen zodat een gedwongen verkoop van het huis niet nodig is. Is dat geen risico voor de nabestaande (bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont), dan kan het bedrag ook het maandinkomen aanvullen gedurende een bepaalde periode. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden niet in de financiële problemen komen.

Een uitvaartverzekering helpt je om de uitvaart te betalen en te laten begeleiden.

Uitkering

Een uitvaartverzekering keert altijd uit, omdat we allemaal ooit overlijden.

Een overlijdensrisicoverzekering keert echter niet altijd uit. Dat zit zo: bij het afsluiten van een ORV kies je voor een bepaalde looptijd van de verzekering, bijvoorbeeld vijftien of twintig jaar. Is de looptijd verstreken en de verzekeringnemer leeft nog, dan keert de verzekering niet uit als diegene alsnog overlijdt. Het risico van vroegtijdig overlijden heeft zich immers niet voorgedaan gedurende de looptijd, maar erna.

Heb je ze allebei nodig?

De ene verzekering maakt de andere niet overbodig. Met een uitvaartverzekering kunnen nabestaanden immers de hypotheek niet aflossen of hun maandinkomen aanvullen. Ze kunnen er alleen de begrafenis of crematie mee regelen en bekostigen.

Wanneer iemand overlijdt ná de looptijd van de ORV vindt er geen uitkering plaats. Zonder uitvaartverzekering moet de nabestaande de uitvaart uit eigen middelen betalen. Overlijdt de verzekeringnemer tijdens de looptijd van de ORV, dan kan een deel van het uitgekeerde bedrag wel gebruikt worden voor de uitvaart.

Wil je weten of het voor jou verstandig is om deze verzekeringen te hebben? Vraag de adviseur bij jou in de buurt om met je mee te denken. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Waarom een ORV én een uitvaartverzekering?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden