Waarom je dit jaar nog een energielabel aan moet vragen

Gepubliceerd op 22 september 2020

Hypotheken

Een energielabel geeft informatie over de energieprestatie van je woning. Alle woningen in Nederland hebben er een. Dit is in veel gevallen nog een voorlopig label. Wij raden je aan om deze nog vóór 31 december om te zetten in een definitief label. Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Aanvraagkosten stijgen fors

Een belangrijke reden zijn de kosten van de aanvraag. Om een energielabel aan te vragen betaal je nu € 7,50, maar vanaf 2021 gaat de prijs omhoog naar € 100 tot € 200. Het label is dan wél uitgebreider onderbouwd.

Uitgebreider energielabel kost meer tijd

Voor woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt. Een uitgebreider en nauwkeuriger energielabel komt daarvoor in de plaats. Dat verklaart de hogere kosten. Nu kun je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Dit is snel en relatief eenvoudig.
Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. Deze energieadviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan berekent hij hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Energielabel verplicht bij verkoop

Ga je je eigen woning verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te leveren. Zorg er in dat geval voor dat je deze vóór 31-12-2020 hebt aangevraagd. Het energielabel blijft 10 jaar geldig dus ook als de verkoop nog niet op korte termijn in zicht is, loont het om het label nu nog aan te vragen. Let op: het aanvragen van een energielabel kan niet bij Veldsink, maar via een website van de Rijksoverheid

Doe eerst de labelcheck, dan de aanvraag

Net als bij bijvoorbeeld koelkasten en wasmachines, lopen energielabels van A tot en met G. Met een A-label heb je een energiezuinige woning. Bij labelklasse G zijn er veel verbetermogelijkheden op het gebied van energieprestaties. Wil je voordat je je huis verkoopt een hoger label registreren? Kijk dan eerst wat je op korte termijn kunt doen aan energiebesparende maatregelen en vraag daarna het definitieve label aan. Om inzicht te krijgen in het label waar je woning nu in valt, doe je de labelcheck.

Energielabel verbeteren?

Met de bespaarcheck van De Energiebespaarders krijg je snel duidelijkheid welke maatregelen het best bij jouw huis passen om het energielabel omhoog te krijgen.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Waarom je dit jaar nog een energielabel aan moet vragen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden